Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei,trebuie pregatite cu o seara inainte de a face cozonacul.
Drojdia cu 1 lingura de zahar se dizolva in putin lapte caldut,se presara putina faina,se bate cu telul si se lasa la dospit.Se dizolva zaharul in lapte,se adauga sarea,3 oua si cele 2 galbenusuri,se bate cu telul pentru omogenizare.Se pune faina intr-un castron mai mare,se adauga compozitia de mai inainte,se framanta,se pune drojdia care a crescut,se adauga aromele si se framanta pana ce aluatul este destul de moale si de flexibil,cand se adauga untul topit sau uleiul,incorporandu-l putin cate putin.Aluatul este gata cand incepe sa faca basicute si se desprinde usor de pe maini si de pe peretii vasului.Se acopera cu un servet curat si cu o paturica usoara si se lasa sa dospeasca cel putin 3 ore.
Din acest aluat se pot taia bucati care se fac sul,se impletesc si se pun in tava unsa,sau se umplu cu nuca.
Pentru umplutura se bat albusurile spuma cu zaharul,se adauga nuca macinata si rahatul taiat bucatele mici.Aluatul se imparte in doua.Se ia prima bucata,se intinde,se pune umplutura,se ruleaza si se aseaza in forma unsa cu unt,lasandu-se la crescut cam 20 de minute.La fel se procedeaza cu a doua parte.
Se ung cozonacii cu un ou batut,se presara zahar tos,se pune la cuptor mai intai la foc mare 10 minute,apoi la foc potrivit inca jumatate de ora.
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise