Sa facem si o mica introducere, inainte de a trece la modul de preparare.
Cred ca toti stim cum arata curmalele.Ce e drept nu arata chiar asa frumos sunt de parca "sifonate", dar ele ne uimesc cu beneficiile lor.O sursa bogata in vitamine,A , K, B, B6, in fier, magneziu, mangan, cupru, potasiu..etc.
Consumul de curmale cu moderatie, poate contribui la multe beneficii in sanatate, cum ar fi ajuta la controlul ritmului cardiac si a tensiunii arteriale si la prevenirea cancerului de colon, de prostata, de san, endometrial, pulmonar, si cancer pancreatic.Curmalele sunt folosite cu mare succes in bucataria noastra fie crude fie la prajituri si ca un indulcitor. Deci folositi cu incredere curmalele.Cam atat despre curmale, ca sa nu va plictisesc...!Si acum cateva cuvinte despre cimenul negru(Izha) si susan.
Cred ca multi dintre noi nu stiu de aceste seminte, chimenul negru (Nigella sativa -in engleza).La noi sunt foarte folosite, avand multe beneficii pentru corpul uman.Ele dau un gust deosebit si o aroma foarte placuta la aluat.Primele inscrieri care atesta cultivarea si utilizarea semintelor de chimen negru(se mai numeste si negrilica), dateaza inca din timpul Vechiului Testament Cartea lui Isaia, unde chimenul negru era denumit ” semintele negre”.Si in cadrul invataturilor profetului islamic Mohammed, semintele negre sunt prezentate ca un "remediu pentru orice boala, in afara de moarte".In culturile arabe chimenul era supranumit "seminta binecuvantarii".Rezultatele acestor studii au demonstrat ca semintele de chimen negru pot remedia si ajuta in peste 40 de boli si peste 20 de actiuni farmacologice. La fel si semintele de susan, ajuta la regenerarea pielii, la dantura, la prevenirea diabetului, reduce tensiunea arteriala si ajuta inima, previne cancerul...etc. Ce este guma arabica??este o fibra solubila (prebiotic) ce provine din copacul Acacia si care nu contine gluten.Fibrele de acacia au o actiune benefica asupra aparatului digestiv atat prin distrugerea toxinelor, stimularea activitatii intestinelor, cat si prin actiunea antimicrobiana. Ajuta la detoxifierea organismului, dar si in preventia obezitatii, si asta pentru ca inlatura senzatia de foame.Fibrele de acacia controleaza transformarea glucidelor in sistemul digestiv, ajuta la reglarea zaharurilor din sange, avand un efect benefic pentru diabetici.
Deci asta este secretul longevitatii in Asia, in Orientul Mijlociu, oamenii traiesc cel mai mult, pentru ca ei consuma multe fructe, legume, ulei de masline si tot felul de plante erbacee si semintele lor, fie sub forma de ceaiuri sau introduse in dieta zilnica. Sa trecem acum la lucru :
Aluatul este foarte usor de facut, doar adaugam toate ingredientele intr-un vas si vom incepe framatarea lui, vom adauga putin cate putin din apa pana devine totul omogen si vom obtine un aluat nu prea tare, dar care nu se lipeste de mana si este usor de lucrat.Il acoperim si-l lasam sa se odihneasca timp de 10-15 minute, timp in care vom pregati umputura.La noi gasim in supermarkete pasta de curmale.Daca nu gasiti paste de curmale puteti folosi curmale cu simburi.Le scoateti simburi apoi le framantati fie cu mana fie le dati prin masina de tocat carne daca sunt mai uscate, daca pasta obtinuta e prea tare adaugati putin lapte caldut.Vom pune intr-n vas pasta de curmale la care adaugam toate condimentele si incepem sa o framantam ca pe un aluat, adaugand putin cate putin din uleiul de masline, pana vom incorpora toate ingredientele si pasta devine omogena si usor de modelat.Daca este prea tare vom adauga putin lapte caldut.Din aceasta pasta vom forma rulori subtiri pe o planseta sau pe masa de lucru, unsa in prealabil cu putin ulei de masline.Dupa ce am terminat toate rulourile trecem la modelarea covrigeilor.Din aluat vom forma bilute nu prea mari, pe care le acoperim cu un prosop ca sa nu se usuce.Vom lua una cate una, din bilute si le vom intinde pe masa de lucru cu ajutorul sucitorului(facaletului), apoi vom lua o bucata din ruloul de curmale si o asezam pe bucata de aluat gata intinsa si vom rasuci pana se inchide invartind cu mana pana obtinem forma unui covrig(urmariti imaginele postate ca va vor fi de folos).Ii vom aseza pe o tava unsa cu putin ulei.Procedam la fel pana vom termina tot aluatul apoi ii dam la cuptorul preincalzit la 180-200de grade timp de 15-20 de minute, pana cand se rumenesc. Aluatul fiind destul de subtire se vor coace foarte repede, de aceea trebuie urmarit ca sa nu se rumeneasca prea tare. Ii scoatem din cuptor si ii lasam in tava pana se racesc bine, dupa care ii scoatem pe un platou.Se pot pastra la temperatura camerei, nu e nevoie de frigider. Sunt foarte gustoasi si fragezi, semintele folosite si uleiul de masline dandu-le covrigeilor o aroma placuta si apetisanta.Ii putem servi atat la cafea cat si la ceai.
Pofta buna!
Specific:Iordania
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise