Cum se face coliva

Cum se face coliva

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 500 g grau decorticat sau arpacas,
  • 350 g zahar sau miere,
  • 250 g nuci macinate,
  • vanilie,
  • rom,
  • coaja rasa de lamaie,
  • zahar pudra,
  • cacao si bomboane pentru decor.

Mod de preparare

Cum se face coliva

Graul se spala in mai multe ape (7 sau 9 spune traditia religioasa) si apoi se lasa in 3 litri de apa, de cu seara, la inmuiat. A doua zi se fierbe la foc mic amestecand sau miscand oala din timp in timp, ca sa nu se prinda graul de fundul vasului. Daca mai trebuie apa, se mai adauga. Cand este fiert - dar asta presupune cateva ore - bobul este umflat, crapat, "inflorit" si foarte moale. Se lasa atunci sa scada apa, si cand a scazut bine de tot - coliva trebuind sa fie consistenta nu moale sau curgatoare, se inchide focul si se lasa la racorit cu un prosop umed peste vas, ca sa nu prinda pojghita. Dupa ce se racoreste bine, sa adauga zaharul (sau mierea) si se mai pune pe foc pana cand acesta este complet dizolvat, timp in care se amesteca des pentru ca sa nu se prinda. Racorita, coliva se amesteca cu coaja de lamaie, 2 pliculete de zahar vanilat, nucile macinate (puteti pastra 2-3 linguri pentru decor) si o fiola de esenta de rom. Se pune pe un platou, i se da forma de tort, patrat, rotund sau oval, iar pe deasupra se presara nuca macinata pusa deoparte, apoi zaharul pudra, iar praful de cacao se foloseste pt a desena diverse forme (cruce, daca e o coliva pentru biserica, orice alt desen daca este pentru consumul zilnic) pe coliva. De asemenea se folosesc si bomboane sau alte ornamente pentru decor.

Cornete sau rulouri din foietaj cu crema de vanilie - reteta usoara, rapida si delicioasa

Cornete sau rulouri crocante din foietaj umplute cu o crema fina de vanilie si frisca. O reteta usoara, rapida si...

Reteta simpla de turta dulce. Usor de facut, gustoasa si aromata

Incearca o reteta simpla de turta dulce! Usor de facut impreuna cu copiii sau nepotii, aromata si delicioasa. Perfecta pentru...

Carnati de casa. Reteta traditionala de carnati din carne de porc si vita

Descopera reteta traditionala de carnati de casa din carne de porc si vita, cu boia, usturoi si condimente . Simpli,...

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise