Cod cu smantana la cuptor(Bacalhau com natas-traditional portughez)

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Aprox.400 gr.cod in bucati congelat sau sarat/sec fara oase sau piele
  • 1 foaie de dafin
  • aprox.1 kg de cartofi
  • 1 ceapa
  • 4-5 catei de usturoi
  • se poate pune si ceapa verde sau praz optional
  • ulei de masline
  • patrunjel
  • sare
  • piper
  • 200ml smantana
  • 200ml.bechamel
  • branza rasa.Masline.

Mod de preparare

1)Am optat pt.cod uscat;l-am lasat de dimineata in apa pana seara si am schimbat apa,gusti si tot schimbi la apa pana iasa toata sarea.Se scurge.2)Intr-o oala se pune apa cu foaia de dafin,cand incepe sa fiarba se pune codul,se lasa mai 5 min.se ia de pe foc si se lasa la racit in propria apa.3)Intre timp cartofii se taie rondele si se prajesc in ulei.Se pun intr-un vas cu hartie absorvanta.4)Caleste ceapa,ceapa verde(optional),usturoiul toate taiate feliute in ulei de masline.Adauga codul scurs bine,patrunjelul tocat gros,amesteca bine.4)Adauga cartofii,condimenteaza cu piper,sare daca este nevoie.....;smantana,bechamelul(am folosit din comert).Amesteca bine,toarna comp.intr-un vas termorezistent.Deasupra pune branza rasa dupa gust,da la cuptor cca.20-25 min.Se serveste cu masline si salata verde.Bacalhau/Codul are originile in Norvegia,portughezii sunt mari consumatori.La orice sarbatoare nu lipseste codul de pe masa,e ca sarmalele pt.romanii!!!se zice ca sunt peste 1000 de retete de a gati codul...cred si eu!Pofta buna!

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala

Incanta-ti familia si oaspetii cu un cozonac pufos si delicios, pregatit dupa o rețeta tradiționala! Acest cozonac cu nuca,...

Drob de pui

O reteta adaptata nevoilor medicale a familiiei, dar la fel de delicioasa ca un drob de miel, un drob usor si parfumat

Oua vopsite natural in foi de ceapa - metoda traditionala explicata pas cu pas

Descopera cum sa vopsesti oua natural in foi de ceapa folosind metoda traditionala, fara chimicale. Urmeaza pasii simpli...

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise