Se bat oule intregi cu telul, adaugand un praf de sare, pana devin spumoase. Adaugam o lingura mare de ulei, apoi incepem sa punem alternativ laptele si faina trecuta prin sita, amestecand bina ca aluatul sa fie cat mai omogen. Punem aluatul sa se odihneasca 30 min -1 ora.
Intre timp preparam merele: le curatam de coaja, le spalam cu un jet de apa si le taiem in bucati potrivite, punandu-le intr-un vas in care le vom prepara termic. Adaugam peste ele 2-3 linguri de ulei si 2-3 linguri de apa, in functie de cat de zemoase sunt merele. Le punem pe foc mediu si avem grija sa mestecam din cand in cand. Dupa 20 de minute adaugam zaharul brun si le mai lasam inca 15-20 de minute pana scad si incep sa aiba consistenta unui gem gros. Oprim focul si adaugam scortisoara, zaharul vanilat si esenta de rom. Le scoatem intr-un vas curat si le lasam sa se raceasca pana coacem clatitele.
Peste aluatul de clatite punem cam 200-250 ml apa minerala, restul pastram pentru a mai dilua preparatul pe parcurs pentru ca el se va mai ingrosa pana le terminam de copt.
Punem vasul la indemana cu u polonic cu care sa il turnam in tigaie. Pregatim uleiul intr-un recipient cu gat ingust sau picurator. Punem tigaia in care coacem clatitele la foc mediu si picuram ulei atata cat sa acopere toata suprafata tigaii, nu mai mult. Cand e incinsa bine, turnam cu polonicul (cam 1/2 din capacitatea polonicului) in tigaie, avand grija ca prin rotire sa distribuim unfirm compozitia pe toata suprafata. Cand incepe sa se intareasca pe margini si sa se desprinda usor de tigaie, inseamna ca trebuie intoarsa. De obiei eu folosesc o spatula pentru margini daca nu s-au desprin de tot si o intorc pur si simplu apucand cu ambele maini de o margine, avand grija sa o intorc rapid. Coacerea pe o parte nu dureaza mai mult de 1-2 minute. Punem clatitele coapte pe un platou, una peste alta, pana le-am terminat pe toate. Din cantitatea aratata, mie mi-au iesit de exemplu 28 de clatite, iar daca le faceam o idee mai subtiri, puteau iesi chiar peste 30.
Cand suntem gata cu toate clatitele si merele s-au racit, incepem umplerea. Pui o lingura de mere la mijocul clatitei,pliezi de pe lateral din ambele parti spre mijloc si apoi le rulezi de la un capat la altul. Trebuie sa ai grija sa nu se rupa pentru ca aceste clatite sunt destul de fragede si fine. Le punem intr-un vas termorezistent. Cand le servim pe farfurie, putem sa le presaram si decoram cu zahar brun si scortisoara. Aceste clatite sunt foarte bune si dupa 1-2 zile, nu se intaresc si sunt foarte bune si reci, la fel de fragede si chiar mai gustoase decat calde. Ele nu sunt greoaie si nu ai pati nimic nici chiar daca le-ai manca 10 odata.
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise