Chec cu lamaie si mac

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Ingredientele folosite sunt pentru o forma de cozonac.Cum spuneam si cu alta ocazie, forma de chec pe care o am inclin sa cred ca este de fapt de cozonac fiindca in comparatie cu ce am vazut in magazine ca forma de chec, a mea e mai generoasa. Asa ca, daca folosesti forme de chec obisnuite, cred ca iti vor iesi doua checuri cu aceste cantitati:
  • 1. 225 unt topit la bain-marie
  • 2. 225 gr zahar
  • 3. 225 gr faina
  • 4. 4 oua
  • 5. 1 plic praf de copt
  • 6. esenta de lamaie
  • 7. o lingura de mac
  • Sirop:
  • 1. 100 ml apa
  • 2. 200 gr zahar
  • 3. sucul de la doua lamai

Mod de preparare

Cred ca este cel mai delicat chec pe care l-am pregatit ori mancat pana acum, cu o aroma foarte subtila de lamaie si un aspect sugubat dat de bobitele de mac, o sa te incante tocmai pentru ca nu este ceea ce te astepti de la un chec. Atata doar, pregateste-te sa te "lipicesti" :).

Untul topit il mixezi cu zaharul pana devine cremos, incorporezi unul cate unul ouale, adaugi si esenta si omogenizezi. Separat amesteci faina cu praful de copt si semintele de mac si torni peste restul compozitiei. Mixezi bine si pui intr-o forma de cozonac tapetata cu hartie de copt, apoi dai la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru aprox. 40 min. sau pana cand o scobitoare infipta in mijloc iese curata.

Cand mai are 5-10 min de stat la cuptor, te apuci de sirop, amestecand intr-un ibric toate ingredientele si lasandu-le la fiert cele 5-10 min.

Imediat cum ai scos checul, il intepi cu o scobitoate in cat mai multe locuri si apoi torni siropul fierbinte. Chit ca ti se va parea mult lichid, il va absorbi pe tot. Lasi in forma sa se raceasca si sa se patunda, apoi il poti scoate si aseza pe un platou. Pofta buna!

P.S.: Culoarea atat de galbena din fotografii se datoreaza oualelor de tara.Inspirata din "Carte regala de bucate" .

Turta dulce

Carnati de casa cu boia si usturoi. Reteta traditionala de carnati de porc facuti in casa

Descopera reteta traditionala de carnati de casa cu boia si usturoi, un preparat autentic din carne de porc. Afla pas cu pas...

Faguri cu crema de ciocolata reteta pas cu pas

Descopera cum sa prepari faguri cu crema de ciocolata, pas cu pas. Aceasta rețeta simpla si detaliata te va ghida prin...

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise