Ingrediente
- Ceaiul cu “ maramieh “ sau salvie este foarte popular in lumea araba pentru aroma sa deosebita.
- Salvia officinalis este o planta care creste sub forma de tufisuri cu tulpini lemnoase, frunze catifelate si flori de culoare violet.Face parte din familia Lamiaceae si este specifica regiunii Marii Mediteraneene.
- Este cunoscuta din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile sale alimentare,terapeutice si decorative.
- Numele ii vine din limba latina “salvere”( a salva) , referindu-se la proprietatile sale terapeutice.
- Legenda spune ca atunci cand Fecioara Maria a fugit de Herod ,a fost ascunsa cu pruncul Isus de catre tufisurile de salvie.Dupa ce oamenii lui Herod au trecut pe langa ea fara sa o vada, Fecioara Maria i-a spus salviei:”de acum vei fi floarea favorita a umanitatii pentru eternitate: o vei vindeca de boli si o vei salva de la moarte asa cum m-ai salvat pe Mine”.
- Inca din antichitate s-a folosit pentru “izgonirea” diavolului, tratamentul muscaturilor de sarpe,pentru cresterea fertilitatii feminine,ca diuretic,anesthetic local,hemostatic si tonic.
- Medicina moderna a dovedit ca poate fi recomandata pentru diferite conditii ca de exemplu:transpiratii excessive,hiperlipidemii, cazuri minore sau medii de Alzheimer; de asemenea are proprietati antibiotice,antifungice,astringente,antispastice,estrogenice,hipoglicemice.
- Pentru aceaste afectiuni se recomanda 2 cani de ceai de salvie zilnic.
- Gustul este caracteristic foarte aromat si putin iute.
- In Europa se foloseste uleiul obtinut prin distilare.
- In Regatul Unit se foloseste pentru a aroma carnurile grase, carnatii,in compozitia unor branzeturi(“Sage Derby”) sau in prepararea diferitelor sosuri.
- In Statele Unite este o componenta a umpluturii curcanului la Sarbatoarea Recunostintei.
- Avem nevoie de:
- -ceai
- -cateva frunze de salvie uscata
- -zahar dupa gust
Mod de preparare
“Maramiah” (salvia)se culege si se rupe in bucati de cca 4-5 cm; se pune la uscat.
Se pastreaza in saculeti de panza sau cutii .
Inainte de folosire se spala si se pune direct in ibricul cu ceai gata fiert( nu se fierbe , deoarece da un gust amar ceaiului) sau in paharul cu ceai.
Se lasa astfel 5 minute.
Se indulceste dupa gust.
Se bea dupa-amiaza alaturi de dulciuri arabesti sau la cina .
Pofta buna!