Cafea araba cu cardamom pentru ocazii -“Ahwa sada”

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Astazi a inceput in lumea araba sarbatoarea musulmana"Eid al Fitr" care marcheaza sfarsitul lunii de post musulman Ramadan.
  • Gustoaselor din lumea araba le doresc"Eid Mubarak!".
  • Cafeaua araba cu cardamom este servita in ocazii speciale: sarbatori,vizite speciale, nunti, graduari,inmormantari.
  • Este o cafea de “bine ati venit”-“ ahlan wa sahlan” care se serveste la inceputul vizitei.
  • Spre deosebire cafeaua dulce sau cafeaua de”la revedere” –“ ma’e salameh” se serveste la incheierea vizitei.
  • Daca cineva te serveste la inceputul vizitei cu cafea dulce inseamna ca nu esti binevenit.
  • Obiceiul bautului de cafea a inceput in Orientul Mijlociu si ramane o traditie locala; cafenelele sunt inca foarte populare in tarile arabe.Barbatii ( dar mai nou si tineretul) se intalnesc la cafenea pentru a bea cafea si a discuta politica, dar si pentru jocuri de carti si table,pentru a asculta muzica traditionala si a fuma narghilea.
  • Mai mult, obiceiul de a bea cafea si a fuma narghilea s-a extins in majoritatea capitalelor europene.
  • Orasenii o numesc “ahwa” si populatia rurala “gahwa” sau “kahwa”.
  • Exista 4 feluri de cafea araba( in caz ca vreti sa comandati la cafenea):
  • “awha sada”: cafea amara (cu cardamom)
  • “ahwa ariha”: cafea indulcita usor
  • “ahwa mazboot”: cafea indulcita mediu
  • “ahwaziyada”: cafea foarte dulce
  • Zaharul se adauga la cafea in mod characteristic in timpul prepararii.
  • Ingrediente
  • -3 pahare de apa
  • -3/4cana de cafea macinata grosier
  • -1/4cana cardamom macinat mai grosier
  • -1/4lingurita de şofran(optional)

Mod de preparare

Cafeaua pentru “ahwa sada” se poate cumpara la magazinele speciale pentru vanzarea cafelei sau se prepara acasa de catre gospodine.

Se cumpara de preferinta cafea verde iemeneza, se prajeste in cuptor, apoi se macina mai grosier.

Preparare

Se pune apa la fiert intr-un vas metalic si cand fierbe se adauga cafeaua si cardamomul; se fierbe la foc mic cca 30 de minute pentru a devenii concentrata.

Se pastreaza in termosuri speciale si ornate in functie de ocazie pentru a ramane fierbinte.

Se ia de pe foc, in termos se pune o lingura de cardamom macinat si se toarna cafeaua.

Se serveste foarte fierbinte in canuţe speciale( fara toarta) pentru”ahwa sada”.

Canuţa se umple pe jumatate; daca nu mai doresti clatini canuţa; altfel ti se mai toarna inca o data.

Cozonac cu nuca si migdale

Reteta de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Deliciu ciocolatos si usor de preparat

Descopera reteta simpla de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Un deliciu ciocolatos, cu o textura moale in...

Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie

Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie. Un mezel natural de casa fara afumare, extrem de...

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise