Se indeparteaza partea verde a tulpinilor de praz, iar restul se taie rondele groase. Se spala sub jetul de apa rece, se fierb 8-10 minute, pana sunt aproape moi, si se lasa sa se scurga, strangand zeama si punand-o deoparte.
Intre timp, se fierb cartofii circa 20-25 de minute in apa cu sare.
Pentru sos, se topesc intr-o cratita 25 g de unt, se adauga faina si se lasa doua minute pe foc sa se rumeneasca, amestecand intruna. Se da deoparte, se incorporeaza laptele (mai putin 2 linguri), se pune din nou pe foc si se lasa sosul sa fiarba, pana ce se ingroasa si devine neted. Se adauga putin cate putin din zeama scursa si pusa de-o parte si se lasa sa dea in clocot, amestecand incontinuu. Se gusta de sare, piper si nucsoara si se ia de pe foc.
Se-ncinge cuptorul la 190gr..
O treime din cartofi se taie rondele, se amesteca cu prazul si se intind pe fundul unei forme unse (2 l 1/2). Se toarna sosul peste legume, care se intorc cu o furculita ca sa se incorporeze bine.
Restul cartofilor se pipereaza si se mixeaza impreuna cu laptele si untul ramas. Se incorporeaza jumatate din cascavalul ras si se mai gusta o data de sare si piper.
Se intinde stratul de piure de cartofi peste legumele din forma, se presara deasupra cascavalul ramas si se da budinca 20-25 de minute la cuptor, sa se rumeneasca. Se serveste calda.
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise