Bolo Rei- Prãjitura Magilor

Timp pregatire
55 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Aluat
  • 400 gr fãinã + fãinã de frãmântat
  • 80 gr unt topit
  • coaja rasã de la lãmâie si portocalã
  • un praf de sare si 2 ouã
  • 25 gr drojdie proaspãtã
  • 100 ml lapte cãldut
  • 100 ml vin de Porto sau vermut
  • 200 gr fructe seci
  • 200 fructe confiate
  • Decor
  • 1 ou pt uns
  • migdale feliate si seminte de pin
  • fructe confiate
  • zahãr pudrã si gelatinã de fructe

Mod de preparare

Bolo Rei este prãjitura care nu poate lipsi de pe masa portughezilor, din ajun si pânã pe data de 6 ianuarie de ziua magilor.

Legenda spune cã prãjitura reprezintã cadourile oferite de magi pruncului Isus.

Aur = crusta, fructe uscate si confiate =smirna si aroma = tãmâie

Când au vãzut Steaua din Betleem, care a marcat nasterea lui Isus, zice legenda cã sau certat : Care va avea onoarea sã ofere primul darul?

Deoarece nu au ajuns la o întelegere au cerut unui brutar sã le pregãteascã o prãjiturã în care sã ascundã un " bob".

Acest obicei a rãmas pânã acum, iar aceste prãjituri au fost comercializate cu o surprizã înãuntru ( cine gãsea surpriza trebuia sã ofere Bolo Rei gazdei anul viitor ).

Odatã cu intrarea Portugaliei in UE, sau interzis surprizele in prãjituri, deci cei care pregãtesc acasã sunt salvati:)

1) Amestecã toate ingredientele ( mai întâi laptele cu untul si drojdia) cu exceptia fructelor seci si confiate pânã se desprinde aluatul de pe vas.

Lasã la odihnit.

Dupã ce a trecut timpul, pune fructele( am pus stafide , migdale tocate, fructe confiate tocate gros) frãmântã, acoperã si lasã la loc cald mai 20 min.

2) Cu mâinile formeazã o coroanã cu gaurã în mijloc si pune-i în tava unsã, lasã la loc cald pânã î-si dubleazã volumul.

3) Unge cu oul bãtut, fructele confiate fâsiute si cuburi, cirese confiate, migdale tocate si pudreazã cu zahãr.

Dã la copt circa de 20 minute ( cuptor ventilat 200ºC)

Scoate si unge cu gelatina ( eu am preparat cu gelatinã de rodii dupã reteta Laurei Adamache :http://www.lauraadamache.ro/2011/11/gelatina-de-rodii.html)

Feliz Natal!

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Reteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise