Betivul Izodor

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Blat:
  • 150 gr zahar (5 linguri)
  • 150 gr unt nesarat
  • 4 oua
  • 130 gr faina (6-7 linguri)
  • 1/2 plic praf de copt
  • 1 lingura cacao
  • Umplutura :
  • 250 gr nuci (12 linguri)
  • 100 gr zahar pudra (3 linguri)
  • 100 ml rom
  • 75-100 ml apa
  • Crema:
  • 3 galbensuri
  • 200 gr zahar (6 -7linguri)
  • 250 ml lapte
  • 1 lingura faina sau amidon
  • extract de vanilie sau esenta rom
  • Glazura:
  • 150 gr ciocolata neagra
  • 2 linguri lapte

Mod de preparare

Umplutura:

Nucile macinate le amestecam cu zaharul, romul si cu apa, amestecam si acoperim castronul cu o folie alimentara. Lasam sa traga nuca toate lichidele.

Blat:

Untul la temperatura camerei il frecam cu zaharul pana cand devine ca o spuma si nu se mai simt granulele de zahar ( se poate folosi zahar pudra), dupa care adaugam ouale amestecand dupa fiecare. Amestecam, iar ulterior adaugam treptat faina, lingura de cacao si praful de copt.

Compozitia astfel obtinuta o turnam intr-o tava tapetata cu faina (20x30cm) si o dam la cuptorul incins la 180 grade pana trece testul cu scobitoarea, aproximativ 20-25 minute.

Crema:

Intr-un vas amestecam galbenusurile cu zaharul si aromele , punem si faina si laptele si amestecam cu un tel in forma de para sa nu se faca gogoloase. Punem vasul pe foc mic si amestecam pana se ingroasa si se face ca si o budinca. Acoperim cu folie si lasam la racit.

Asamblare:

Blatul copt si racit il asezam intr-o tava , punem peste nuca amestecata cu alcoolul si apa si nivelam. Turnam si crema rece si nivelam din nou si dam tava la frigider pentru 1-2 ore sa se raceasca bine.

Glazura:

Ciocolata o rupem bucati si o topim impreuna cu laptele.

Scoatem tava din frigider si turnam glazura peste prajitura. Nivelam si dam din nou la frigider sa se intareasca putin dupa care putem sa portionam si sa servim.

Cozonac cu nuca si migdale

Reteta de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Deliciu ciocolatos si usor de preparat

Descopera reteta simpla de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Un deliciu ciocolatos, cu o textura moale in...

Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie

Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie. Un mezel natural de casa fara afumare, extrem de...

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise