Obs: Torefierea boabelor de coriandru si chimen presupune prajirea uscata a acestora cca 1-2 min, intr-o tigaie prapadita si numa’ buna de aruncat. Veti sti ca sunteti pe calea cea buna atunci cand semintele de chimen salta in tigaie precum puricii, iar din boabele de coriandru se degaja un miros aromat, caracteristic.
Pentru saramura
Varianta 1.
Se folosesc aceleasi ingrediente ca la marinata, cu urmatoarele diferente:
-se suplimenteaza (dupa gust) cantitatea de sare si ardei iute, pentru a obtine o mixtura putin mai sarata ca in mod obisnuit si – desigur – mult mai iute;
-nu se foloseste vin, ci doar putin otet balsamic, dupa gust;
-in lichidul obtinut – in cantitate suficienta pentru a acoperi aripile preparate – se adauga continutul integral al unei conserve (480 g) de rosii in bulion (pomodori pellati), tocate marunt;
-amestecul astfel obtinut se fierbe cca 5 minute, timp in care se adauga cozile de la o legatura de ceapa verde;
-In final, dupa racirea amestecului, se adauga o legatura de patrujel tocat marunt
Varianta 2. (economica)
Presupune folosirea marinatei preparata ca mai sus, care se fierbe cca 10 minute (deoarece contine si sucul din pulpele proaspete de pui, sau chiar bucatele de carne), dupa care se adauga rosiile in bulion, cozile de ceapa verde iar dupa racire, patrunjelul zapacit marunt.
Marinarea aripilor:
Ceapa se opareste, se scurge de apa, apoi se amesteca cu usturoiul si uleiul si se calesc impreuna 2-3 minute.
Ceapa si usturoiul se toaca marunt si se calesc cca 2 min in putin ulei. Se sting cu vinul rosu si otetul si se adauga celelalte ingrediente si atata apa cat sa acopere aripile de pui. Se omogenizeza bine, dupa care se toarna peste aripile de pui. Marinarea optima dureaza 5-6 ore si se face la temperatura camerei, dar se pot marina si rapid, in 2 ore, situatie in care temperatura marinatei se ridica si mentine la cca. 40 de grade.
Prepararea aripilor
Aripile se scot din baia de marinare, se infasoara fiecare in folie de aluminiu, cu grija, pentru a nu pierde sucul care rezulta in urma frigerii, apoi se pun pe gratarul incins si se prajesc cate 5-10 minute pe fiecare parte, in functie de marimea aripilor.
Se iau de pe gratar, se desface folia la un capat si se colecteaza sucul rezultat, apoi aripile se pun din nou pe gratar, pentru a prinde un pic de crusta si aroma de fum.
Pe masura ce aripile se iau de pe gratar, se introduc in saramura picanta, in care trebuie sa stea min. 3 min. pentru a prelua gustul ingredientelor.
Obs.
Sucul colectat din foliile de aluminiu se amesteca cu smantana sau iaurt slab, se asezoneaza cu cateva frunze tocate de patrunjel, cateva picaturi de suc de lamaie si va constitui sosul cu care vor fi servite copiilor sau persoanelor care nu agreaza sosurile iuti, aripile luate de pe gratar.
Se servesc cu cartofi copti in coaja, in carbuni.
(cartofii se spala cu peria, se zvanta, se cresteaza pe lung pana la junatate, se infasoara in folie de aluminiu si se pun in jar. Dupa cca 20 min se scot, folia se desface pe jumatate, iar in despicatura cartofului se pune 1/2 lingura de unt cu patrunjel. Se serveste in folie, ca dintr-o farfurioara)
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise