Important:
Discul, reprezintă cea mai sănătoasă alternativă la grătarul clasic deoarece împiedică degajarea bioxidului de carbon ce pătrunde in alimentele gătite. Este cunoscut efectul cancerigen al gazelor emanate din cărbune. O altă variantă mai sănătoasă este să folosiţi drept combustibil la grătarul clasic lemn uscat de esenţă tare, curpeni de viţă şi crengi uscate de măr ori prun.
Preparare:
Cartofii se spală şi se zvântă cu un şervet uscat.
Ardeii se curăţă de cotor , seminţe şi vinişoarele albe de creştere, se spală sub jet de apă, se zvântă cu un şervet uscat.
Din brânză, urdă, costiţa tăiată zaruri, ciupercile feliate fin, şase linguri de smântână şi o lingură de ulei se freacă o pastă omogenă. Se asezonează cu sare, piper, cimbru uscat, chimion bătut în mojar (după gust) mărar tocat fin.
Cu această pastă se umplu ardeii vârtos şi se căpăcesc cu feliuţe de tomate
Atât ardeii umpluţi cât şi cartofii se pensulează cu un amestec bine bătut de ulei, sare, piper.
Pe discul bine încins, uns la rândul său cu ulei, se aşează întâi cartofii, iar după douăzeci de minute se pun şi ardeii.
Pentru a controla temperatura discului se dirijează focul de supt el în aşa fel încât uleiul de pe suprafaţa sa să nu fumege. Se întorc ardeii şi cartofii sistematic pe toate părţile pentru a se coace uniform.
În momentul în care umplutura ardeiului devine păstoasă se scot cartofii şi ardeii pe un platou.
Cartofii se învelesc individual în folie de aluminiu, se crestează superficial la parte superioară în formă de cruce, apoi se strâng cu degetele de partea inferioară. Cartoful bine copt se va deschide ca o floare lăsând expus interiorul plin de abur aromat. Se toarnă în fiecare cartof câte o lingură de smântână se asezonează cu sare, piper şi pătrunjel verde tocat mărunt.
Ardeii fierbinţi se însoţesc de cartofi, adîugând ketchup, ori un sos pasat făcut din tot felul de legume coapte, asezonate cu sare, piper,oţet balsamic, ulei de măsline şi opţional usuroi şi oregano.
Aceste preparate se servesc fierbinţi, o dată răcite îşi pierd savoarea.
Notă: am participat cu acest preparat la Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, etapa de Banat- Timişoara şi am cucerit cupa Radu Anton Roman şi medalia de aur.
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise