Aluatul de cozonac (briose)

Timp pregatire
25 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Ingrediente (pentru circa 500 g): 250 g faina,
  • 125 g unt,
  • 3 oua,
  • 10 g drojdie proaspata,
  • 25 g zahar pudra,
  • 1 lingurita sare.

Mod de preparare

Pregatiti aluatelul (maiaua): inmuiati drojdia in 2 linguri cu apa calduta. Adaugati 50 g de faina, amestecati, acoperiti vasul cu un servet si lasati aluatelul sa creasca, circa 30 de minute, la loc cald (25°C).

Puneti restul de faina pe planseta, faceti la mijloc o gropita si turnati in ea sarea si zaharul, topite in prealabil intr-o jumatate de lingura cu apa. Adaugati 1 ou, amestecati si framantati aluatul, incorporand cele 2 oua ramase (unul cate unul) si la sfarsit aluatelul. (Aluatul trebuie sa fie suplu si sa luceasca.) Faceti din el o bila, acoperiti-l cu un stergar si lasati-l sa creasca 2 ore intr-un loc caldut, la adapost de curent.

Inmuiati untul cu furculita sau cu mixerul si incorporati-l in aluat, avand grija sa se amestece perfect. Faceti din nou o bila si tineti aluatul cel putin 3 ore la frigider sau pana a doua zi. Atentie: Pentru ca aluatul sa creasca repede, tineti-l pur si simplu intr-un loc caldut, langa un calorifer sau la gura cuptorului incalzit si pe urma stins. Framantati-l cu mana (minimum 10 minute) sau cu mixerul fixat la viteza mijlocie (tot circa 10 minute).

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios

Descopera o reteta simpla de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Un desert moale, aromat, fara lactate, perfect...

Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptor

Incearca aceasta rețeta simpla si rapida de cartofi wedges la cuptor. Crocanți la exterior si moi la interior, acesti...

Sarmale de post cu ciuperci și orez

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise