Calatoria exotica a Tzatziki-ului

Tzatiki-ul este un aperitiv grecesc care este insa utilizat si ca sos pentru mai multe tipuri de mancaruri printre care Souvlaki si Gyros. Reteta originala de Tzatiki se prepara folosind iaurt obtinut din lapte de oaie sau capra cu usturoi, castraveti, sare, ulei de masline, piper, marar. Alte variante ale retetei contin si zeama de lamaie, patrunjel si chiar menta. Castravetii pot fi taiati marunt sau pasati.

Calatoria exotica a Tzatziki-ului

Originea sosului Tzatziki este disputata de tarile balcanice si oriental-mediteraneene, devenind o reteta zonala. In Cipru, de exemplu, sosul este cunoscut sub numele de ,, ttalattouri”, iar reteta contine mult mai putin usturoi, dar sosul este bogat in menta si se serveste atat cald cat si rece, in timp ce Tzatzikiul se serveste doar rece.

Atat in Grecia cat si in Cipru, Tzatziki se serveste ca aperitiv cu paine sau lipii. Totusi, multe restaurante aflate in zonele turistice servesc Tzatzikiul ca pe un sos impreuna cu mancaruri traditionale.

Originea retetei de Tzatziki este si mai dificil de aflat daca incercam sa gasim originea cuvantului. Termenul grecesc ,,tzatziki” provine de la cuvantul ,,cacik” in limba turca ce inseamna sosuri ,,chatni”, sosuri orientale atat dulci cat si acre care contin condimente si legume proaspete taiate marunt.

In Bulgaria si Macedonia, reteta poarta numele de ,,tarator” sau salata ,,snezhanka" (salata alba ca zapada). In Bulgaria, reteta se pregateste prin scurgerea iautului prin tifon timp de mai multe ore inainte de preparare. Acest lucru face ca sosul sa devina mult mai gros dupa ce se adauga ingredientele. O alta reteta bulgareasca este cea de supa de iaurt, un sos Tzatziki la care este adaugata apa. Supa se serveste rece.

Retete similare se gasesc in diferite tari orientale, in Irak este cunoscut sub numele de ,,jajeek”, se serveste ca aperitiv cu paine si cu baurturi alcoolice, in special ,,Arak” (un fel de Ouzo facut din curmale). In muntii Caucaz, reteta poarta numele de ,,ovdukh” si se face din Kefir fiind o bautura racoritoare sau un sos turnat peste un amestec de legume, oua si sunca.

In final, va prezentam o reteta de Tzatziki pe care o puteti prepara simplu si rapid:

Ingrediente:

o cutie mare de iaurt gros;

4 catei de usturoi;

¼ ceasca castravete taiat marunt;

sucul de la o jumatate de lamaie;

2 lingurite de menta taiata fin;

sare.

Mod de preparare:

Pune cateii de usturoi intr-o tigaie la foc mediu si prajeste-i pentru aproximativ 2 minute pe fiecare parte. Apoi, toaca-l marunt.
Intr-un castron, adauga iaurtul, apoi castravetele, sucul de lamaie, menta si sarea si amesteca. Da la rece si poti servi.

O alta varianta pentru sosul Tzatziki, mult mai rapida si la fel de savuroasa, este noul Knorr Salad Dressing Tzatziki. Un mix perfect de iaurt proaspat cu verdeata si castravete ras inspirat din traditia culinara greceasca. Adauga doar iaurt peste mix-ul Knorr Salad Dressing si... gata! Toarna apoi dressing-ul astfel obtinut peste salata si o poti servi mesenilor infometati.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise