Cum asiguram grasimile esentiale in alimentatia copilului?

Alaturi de carbohidrati, grasimile sunt principala sursa de energie a organismului. Grasimile sunt esentiale pentru copii, in special pentru bebelusi, avand un rol important in dezvoltarea creierului, a sistemului nervos si a ochilor.

Cum asiguram grasimile esentiale in alimentatia copilului?

De aceea copii in crestere au nevoie de mai multe grasimi in alimentatie decat adultii.

Articol oferit de ClubulBebelusilor.ro exclusiv pentru Gustos.ro

Alimentele care contin grasimi necesare creierului:

Este important ca in alimentatia copilului sa se asigure acele grasimi bune reprezentate de acizi grasi esentiali (AGE).

Exista doua tipuri de grasimi esentiale: omega 6 din seminte oleaginoase, susan, uleiul de floarea soarelui, sofran si de porumb si omega 3 din peste, ulei de peste, ulei de masline, seminte (de in, canepa, dovleac ), avocado, nuci si ou avand beneficii evidente asupra dezvoltarii copiilor, in special a creierului, ce au fost demonstrate de o multitudine de studii. Deoarece o mare parte din aceste alimente se pot introduce in alimentatia copilului abia dupa varsta de 1 an sau chiar mai tarziu principala sursa de grasimi esentiale va fi reprezentata de laptele matern. Acesta abunda in acizi grasi esentiali. Acizii grasi prezenti in laptele matern sunt:

•Acizi grasi polinesaturati Omega 6 - acidul linoleic si acidul arahidonic;

•Acizi grasi polinesaturati Omega 3 - acidul linolenic si acidul decosahexaenoic DHA;

•Acizi grasi monosaturati - acidul oleic;

•Acizi saturati - acidul palmitic;

Un alt tip de grasimi importante pentru creier sunt fosfolipidele care sporesc capacitatea intelectuala si performantele copilului dar si buna dispozitie. Surse bune de fosfolipide sunt: oul, pestele si organele.

Incluzand cat mai des urmatoarele alimente in meniul copilului se pot asigura grasimle esentiale atat de necesare in procesul de crestere:

•Lactate nedegresate;

•Uleiurile vegetale - in special uleiul de masline;

•Minim 2 oua pe saptamana;

•1-2 avocado pe saptamana;

•Dupa varsta de un an cel putin o portie de peste gras pe saptamana;

•Adaugarea de seminte macinate in retele de paine, sosuri, cereale sau supe;

•Cu acordul pediatrului se pot adauga in retele de biscuiti sau prajituri facute in casa faina de migdale, alune, caju (crude).

Oul este un aliment complet ce ar putea fi oferit chiar mai des decat de 2 ori pe saptamana. Ouale contin colesterol, insa important este procentul de grasimi saturate (grasimile rele) care este mai putin de 2 grame la un ou in timp ce procentul de grasimi nesaturate (grasimile bune) este de 4 grame. Tipul de grasime din ou poate fi influentat de hrana ce o primesc gainile si de aceea va recomandam sa cheltuiti putin in plus pentru a cumpara oua organice sau oua provenite de la gaini de tara dar care au fost pastrate in conditii corespunzatoare.

Cum iti dai seama ca nu primeste suficiente grasimi ?

Daca observi urmatoarele simtome este foarte posibil ca alimentatia copilului tau sa nu cuprinda suficiente grasimi:

•Pielea are un aspect uscat, aspru si este predispusa la leziuni;

•Parul este uscat sau lipsit de luciu;

•Ochii sunt uscati si iritati;

•Juliturile i se vindeca greu;

•Copilul are o atentie redusa sau nu se poate concentra;

•Unghiile sunt casante, se exfoliaza;

•Prezinta schimbari bruste de dispozitie;

•Observi ca mai mereu ii este sete.

Evitarea grasimilor nocive

Grasimile periculoase se gasesc in acele alimente care au fost prajite in baie de ulei si cele pe baza de grasimi hidrogenate, precum margarina, prezente in majoritatea prajiturilor, biscuitilor, gogosi, marea majoritate a produselor de patiserie. Atunci cand un aliment este prajit in ulei, nu numai ca prajitul distruge orice calitate a uleiului respectiv, dar temperatura inalta degradeaza si grasimile esentiale facandu-le nocive. Oul sau pestele prajit isi vor pierde din calitatile sale nutritive daca sunt pregatite prin prajire. Este mai bine sa le pregatiti prin fierberi, aburi, la gratar sau la cuptor. In concluzie evitati pe cat posibil genul acesta de alimente deoarece contin grasimi nocive care nu aduc nici un beneficiu sanatatii.

este cel mai nou, modern si actualizat site dedicat maternitatii.

Parintii isi doresc cei mai bun pentru copilul lor. In Clubul Bebelusilor credem ca cel mai minunat cadou pe care poti sa il faci copilului tau este investitia in sanatatea lui. Alaptarea pe o durata de cel putin 1 an si inceperea divesificarii intr-un mod corect, respectand ultimele recomandari ale specialistilor ii pot asigura copilului tau un start bun in viata. Adaugand o atitudine calda si iubitoare poti fi convinsa ca iti cresti copilul intr-un mod sanatos.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise