Influenţe turceşti în bucătăria mondială

Majoritatea preparatelor din Orientul Mijlociu care astăzi sunt cunoscute în toată lumea, au origini în Imperiul Otoman. Preparate cum sunt tabouleh sau kebabul au intrat atât de mult în obişnuinţa culinară a culturilor din vest, încât nimeni nu mai dă importanţă originilor acestora.

Influenţe turceşti în bucătăria mondială

Să nu uităm că în anii lui de glorie Imperiul Otoman s-a întins în Asia, Europa de Est şi Orientul Mijlociu. Toate ţările care au fost la un moment dat sub ocupaţie otomană au preluat şi asimilat elemente din această cultura. Aşa se face că bucătăria unor ţări precum Libanul şi Grecia are puternice influenţe turceşti.

Un indicator al acestui fapt e reprezentat şi de similarităţile preparatelor din ţările orientale. Există foarte multe ingrediente comune şi moduri de pregătire asemănătoare. Un exemplu este scrierea şi pronunţarea cuvântului „Baclava”, scrisă şi pronunţată Baklava în majoritatea ţărilor arabe, dar scrisă şi pronunţată Baklawa în Liban. Gustul e cam acelaşi pentru toate popoarele.

Alte elemente comune ale acestor ţări, moştenite de la otomani sunt deserturile cu miere, folosirea frunzelor de viţă de vie, carnea de miel, preparatele pe bază de vinete, pilaful de orez, fisticul sau iaurtul. Multe dintre cele enumerate sunt specifice şi bucătăriei româneşti din sudul ţării.

Nu pot decât să ne bucure aceste influenţe, care majoritatea compun Dieta Mediteraneană, cea mai sănătoasă şi răspândită din lume. E important să cunoaştem originea obiceiurilor noastre culinare, pentru că doar astfel putem înţelege de ce este esenţial să ne hrănim corect şi sănătos.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise