autor:

Anca E. Voicu

» » , Dulciuri diverse, Torturi

Tort Ora 12

Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 18 martie 2020

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 18 martie 2020

Ingrediente
Pentru blat:, 200 g unt,, Un praf de sare,, 6 ouă L,, 5 ml îndulcitor,, 55 ml lapte,, 30 g cacao,, 180 g făină,, 10 g praf de copt,, 1 linguriță esenţă de vanilie,, Pentru sirop:, 300 ml apă,, 5 ml îndulcitor,, 2 linguriţe esenţă de rom,, , Pentru glazură:, 150 g cuvertură de ciocolată neagră,, 70 ml lapte,, 42 g unt,, , Pentru decor:, 250 ml frişcă lichidă,, Flori de zahăr, după gust

Dificultate: Ridicata Timp: 2h

1 vot

Mod de preparare

Le-am pregătit alor mei un mărțișor dulce: tort Ora 12, a ieșit ciocolatos, aromat, însiropat, dar nu foarte tare, ci atât cât trebuie, ca să nu iasă grețos. Am pus niște flori mari de frișcă, preferatele mele și am adăugat și câteva flori de zahăr la care am lucrat cu o zi înainte. Ai mei s-au bucurat foarte mult.





Mod de preparare:

Blatul:

Se freacă untul, se adaugă treptat gălbenuşurile, îndulcitorul, esenţa de vanilie, laptele, un praf de sare şi cacaoa. Se încorporează cu grijă albuşurile bătute spumă, apoi făina, praful de copt şi se amestecă bine.

Se obţine o compoziţie cremoasă (ca la negresă doar că folosim şi gălbenuşurile şi albuşurile la blat) care se toarnă într-o tavă pregătită cu foaie de copt, se dă la cuptorul preîncălzit aprox 30 de minute, la foc mic (sau până trece testul scobitorii). Se lasă la răcit.



Pentru însiropat:

Se fierb apa cu îndulcitorul un minut, se dau de pe foc, se adaugă esenţa de rom și se lasă la răcit.



Glazura:

Se pun pe foc mic cuvertura de ciocolată neagră, laptele și untul și se fierb până se îngroașă ușor, amestecând tot timpul, să nu se lipească și depărtând din când în când ibricul de flacără, să nu se ardă. Se lasă la răcit 2 minute.



Montare și decor:

Cât timp se răcește glazura, se însiropează tortul. Nu e nevoie să-l tăiați în foi pentru că nu avem cremă, așa că de data aceasta, deci îl vom decora repede.

Se toarnă glazura de ciocolată pe tortul așezat pe un grătar de răcire, deasupra unei tăvi adânci, pentru că glazura este destulă și va da peste, iar ce este în plus o putem strânge. Așadar, se toarnă glazura din mijloc spre margini, lăsând să cadă în tavă excesul. Când nu mai curge glazura, se mută tortul pe un platou. Se dă la frigider 30 de minute, să se închege ușor.

Se bate apoi frişca lichidă, cu mixerul, până devine consistentă, dar cremoasă. Se umple un poș cu frișcă și se decorează tortul. Se decorează după gust. La final, se picură din glazura rămasă, cu ajutorul unei lingurițe, peste florile de frișcă.



Sfat: Nu lăsați glazura să se răcească prea tare, ca să o puteți turna pe tort. După ce se răcește, se încheagă, căpătând o consistență densă, e foarte gustoasă. Dacă s-a întărit şi o doreaţi mai subţire, o puteţi subţia cu puţin lapte.



Sugestie de decorare: eu am adăugat și o notă personală tortului Ora 12: câteva flori de zahăr, la care am lucrat cu o zi înainte.



Timp de coacere: 30 min

Timp de pregătire: 1h 30min

Porţii: 12

Poftă Bună!

Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2020/03/tort-ora-12.html
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Ora 12" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Torturi
Tort cu mascarpone si capsuni

Tort cu mascarpone si capsuni

Blatul: Se mixeaza ouale cu zaharul si un praf de sare, pana isi dubleaza volumul. Se adauga alternativ,

0 voturi    0 comentarii
2h 10 min
Torturi
Tort cu ciocolata si crema de cafea

Tort cu ciocolata si crema de cafea

Mod de preparare pentru blat: Se separa albusurile de galbenusuri, se pun albusurile la robot cu

6 voturi    0 comentarii
2h
Torturi

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 3 comentarii

  • Mioara , 17 mai 2020

    Foarte bun.

  • Lia , 04 mai 2020

    Foarte bun, frumos ornat, bravo.

  • Lelia , 21 martie 2020

    Wauuu, ce frumos arata, felicitari.

Dificultate

Ridicata

Timp

2h

1 vot

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 200 g unt,
  • Un praf de sare,
  • 6 ouă L,
  • 5 ml îndulcitor,
  • 55 ml lapte,
  • 30 g cacao,
  • 180 g făină,
  • 10 g praf de copt,
  • 1 linguriță esenţă de vanilie,
  • Pentru sirop:
  • 300 ml apă,
  • 5 ml îndulcitor,
  • 2 linguriţe esenţă de rom,
  • Pentru glazură:
  • 150 g cuvertură de ciocolată neagră,
  • 70 ml lapte,
  • 42 g unt,
  • Pentru decor:
  • 250 ml frişcă lichidă,
  • Flori de zahăr
  • după gust

Raporteaza reteta

Retete
de Anca E. Voicu
Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Blatul: Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga margarina, praful de copt stins in zeama

14 voturi    6 comentarii
35 min
Prajituri
Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Foile cu miere: Se freaca zaharul cu ouale, se adauga mierea, uleiul, bicarbonatul stins in zeama

5 voturi    5 comentarii
59 min
Prajituri
Ecleruri in forma de inimioara

Ecleruri in forma de inimioara

Eclerurile: Se pun la fiert apa cu uleiul si cu un praf de sare. Cand fierbe apa, dam de pe foc

3 voturi    3 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse

Mioara

Foarte bun.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Torturi

Tort Raffaello Tort Raffaello

Vom începe cu crema pentru ca va avea nevoie sa stea la frigider câteva ore. Frișca lichida o punem pe aragaz la foc mic

0 voturi    0 comentarii
3h 30 min
Dulciuri diverse
Cheesecake cu aroma de vanilie Cheesecake cu aroma de vanilie

Dam biscuitii la blender si ii amestecam cu untul topit. Intr-o tava de 24cm tapetata cu hartie de copt doar pe fund, asezam biscuitii

1 vot    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Tort de ciocolata cu cognac