autor:

Anca E. Voicu

» » , Dulciuri diverse, Torturi

Tort cu glazura oglinda de caramel

Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 18 martie 2020

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 18 martie 2020

Ingrediente
Blat:, 220 g unt,, 5 ouă L,, Un praf de sare,, 5 ml îndulcitor,, 75 ml lapte,, 6 linguri făină,, 3 linguri cacao,, 10 g praf de copt Dr.Oetker,, 1 lingură zeamă de lămâie,, , Jeleu de caise:, 150 g gem de caise,, 3 g gelatină pudră,, 10 ml apă rece,, , Crema de cafea:, 80 g ciocolată,, 200 ml frișcă neîndulcită LaDorna,, 125 g cremă mascarpone,, 2 lingurițe cafea solubilă,, , Glazura oglindă de caramel:, 150 g zahăr,, 150 ml apă,, 200 ml smântână pentru gătit LaDorna,, 8 g gelatină pudră + 50 ml apă rece,, 10 g amidon alimentar + 50 ml apă rece

Dificultate: Ridicata Timp: 3h

1 vot

Mod de preparare

Tort cu blat de cacao ce nu necesită însiropare, jeleu de caise în interior, cremă de cafea și glazură oglindă de caramel.







Mod de preparare:

Blatul:

Se încinge cuptorul.

Se separă ouăle. Se dă untul rece pe răzătoare, se adaugă gălbenușurile, un praf de sare și îndulcitorul, amestecând cu mixerul. Se adaugă laptele, cacaoa, praful de copt, amestecând.

Separat, se bat cu mixerul albușurile cu un praf de sare și zeama de lămâie, până se obține o bezea.

Se încorporează spuma de albușuri în amestecul pregătit anterior, apoi făina, în ploaie, omogenizând cu o spatulă.

Se toarnă compoziția într-o formă de copt rotundă, pregătită cu hârtie de copt și se coace la foc mediu, aprox 30-35 de minute.



Jeleul de caise:

Se încălzește gemul de caise, într-un ibric, pe foc mic, 2-3 minute. Se dă deoparte, se pasează cât mai fin, cu ajutorul unui blender de mână, se lasă un pic la răcorit, apoi se adaugă gelatina hidratată înainte în apă rece, amestecând (aveți grijă să verificați temperatura piurelui de caise înainte de a adăuga gelatina, întrucât gelatina se distruge la temperaturi de peste 60 grade C).



Primul pas pentru montarea desertului:

Se scoate tortul din forma detașabilă, se lasă pe farfurie sau pe baza formei.

Se scobește blatul, în mijloc, se toarnă jeleul de caise și se dă la frigider, să se întărească jeleul.



Crema de ciocolată:

Se topesc ciocolata și frișca neîndulcită, într-un bol, pe baie de abur, amestecând din când în când până s-a topit ciocolata. Se dă la frigider, apoi se adaugă crema mascarpone și cafeaua solubilă și se bate cu mixerul până capătă consistența unei creme.



Acum, putem termina de montat desertul:

Se întinde uniform crema peste blat, îmbrăcându-l și nivelând cât mai fin, pentru că orice defect sau denivelare se va vedea pe sub glazura oglindă, care este ca o rochie de mătase. Se dă tortul la congelator o oră.



Glazura oglindă de caramel:

Se caramelizează zahărul într-o crăticioară cu fund gros, doar agitând ușor cratița, nu se amestecă în ea cu nimic. Când culoarea a devenit maronie (aveți grijă să nu ardeți zahărul, pentru că se amărăște), adăugați puțină apă la început, dar cu grijă, întrucât sfârâie și degajă aburi, apoi restul de apă. Se poate amesteca acum cu un tel pară, până se topește zahărul. Dacă zahărul s-a cristalizat, nu vă faceți grijă, ci fierbeți și amestecați până se topește. Acest proces durează aprox 6 minute.

Se adaugă amidonul dizolvat în 50 ml apă rece, apoi smântâna pentru gătit și se mai fierbe, amestecând, vreme de 2-3 minute.

Se dă amestecul de pe foc, iar când temperatura a scăzut sub 50 grade C, se adaugă gelatina hidratată în 50 ml apă rece, amestecând. Se lasă la răcit.





Decor:

Se așază tortul pe un suport (eu folosesc o cupă de înghețată) așezat la rândul lui în altă tavă adâncă (eu folosesc o tavă de tartă).

Când glazura oglindă a atins 25 grade C și a căpătat consistența mierii (aveți grijă să nu o răciți prea tare, pentru că se va turna cu cocoloașe-semn că s-a închegat gelatina),

Se toarnă glazura cu mișcări circulare dinspre centru spre margine, lăsând-o să curgă peste laterale. Glazura care a căzut în tavă se poate refolosi. Nu folosiți spatulă să o nivelați!

Se decorează după gust. Eu am optat pentru câteva decorațiuni pe care le-am pregătit cu o zi înainte dintr-o tabletă de ciocolată albă topită și amestecată cu diverși coloranți alimentari naturali pudră, apoi am dat peste noapte la congelator.

Se dă înapoi la frigider până la servire.



Porții: 12

Timp de pregătire: 2 h 30 min

Timp de coacere: 30 min

Poftă Bună!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2020/01/tort-cu-glazura-oglinda-de-caramel.html
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu glazura oglinda de caramel" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Torturi
Tort cu mascarpone si capsuni

Tort cu mascarpone si capsuni

Blatul: Se mixeaza ouale cu zaharul si un praf de sare, pana isi dubleaza volumul. Se adauga alternativ,

0 voturi    0 comentarii
2h 10 min
Torturi
Tort cu ciocolata si crema de cafea

Tort cu ciocolata si crema de cafea

Mod de preparare pentru blat: Se separa albusurile de galbenusuri, se pun albusurile la robot cu

6 voturi    0 comentarii
2h
Torturi

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 30 %
999.99 lei
699.99 lei

HeatSoft Hand Mixer

- 14 %
349.99 lei
299.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 3 comentarii

  • Margareta , 04 mai 2020

    WAUU, ce tort frumos ! Felicitari pentru aceste minunate retete , ma incanta foarte mult, sunt deosebite.

  • Casandra , 25 martie 2020

    Eiii, oglinda, oglinjoara, Care este cel ma furmos tort ? Este foarte simplu de ghicit ! Il vezi, si daca il apreciezi, Nota 10 ii........dai. Pupici si felicitari.

  • Maria , 21 martie 2020

    Foarte, foarte frumos si bun, bravooooo !

Dificultate

Ridicata

Timp

3h

1 vot

Ingrediente

  • Blat:
  • 220 g unt,
  • 5 ouă L,
  • Un praf de sare,
  • 5 ml îndulcitor,
  • 75 ml lapte,
  • 6 linguri făină,
  • 3 linguri cacao,
  • 10 g praf de copt Dr.Oetker,
  • 1 lingură zeamă de lămâie,
  • Jeleu de caise:
  • 150 g gem de caise,
  • 3 g gelatină pudră,
  • 10 ml apă rece,
  • Crema de cafea:
  • 80 g ciocolată,
  • 200 ml frișcă neîndulcită LaDorna,
  • 125 g cremă mascarpone,
  • 2 lingurițe cafea solubilă,
  • Glazura oglindă de caramel:
  • 150 g zahăr,
  • 150 ml apă,
  • 200 ml smântână pentru gătit LaDorna,
  • 8 g gelatină pudră + 50 ml apă rece,
  • 10 g amidon alimentar + 50 ml apă rece

Raporteaza reteta

Retete
de Anca E. Voicu
Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Blatul: Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga margarina, praful de copt stins in zeama

14 voturi    6 comentarii
35 min
Prajituri
Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Foile cu miere: Se freaca zaharul cu ouale, se adauga mierea, uleiul, bicarbonatul stins in zeama

5 voturi    5 comentarii
59 min
Prajituri
Ecleruri in forma de inimioara

Ecleruri in forma de inimioara

Eclerurile: Se pun la fiert apa cu uleiul si cu un praf de sare. Cand fierbe apa, dam de pe foc

3 voturi    3 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse

Margareta

WAUU, ce tort frumos ! Felicitari pentru aceste minunate retete , ma incanta foarte mult, sunt deosebite.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Torturi

Tort Raffaello Tort Raffaello

Vom începe cu crema pentru ca va avea nevoie sa stea la frigider câteva ore. Frișca lichida o punem pe aragaz la foc mic

0 voturi    0 comentarii
3h 30 min
Dulciuri diverse
Cheesecake cu aroma de vanilie Cheesecake cu aroma de vanilie

Dam biscuitii la blender si ii amestecam cu untul topit. Intr-o tava de 24cm tapetata cu hartie de copt doar pe fund, asezam biscuitii

1 vot    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Tort Mascota