Tort cu ciocolata, bezea si crema de lapte

Timp pregatire
250 minute
Complexitate
medie
Tort cu ciocolata, bezea si crema de lapte

Ingrediente

  • Blat de ciocolata:
  • 250 gr ciocolata neagra
  • 60 gr unt
  • 40 gr ulei floarea soarelui
  • 100 ml frisca vegetala Meggle
  • 4 oua
  • 100 gr zahar
  • 150 gr faina
  • 1 plic praf copt
  • 1 praf de sare
  • Blat de bezea:
  • 3 albusuri
  • 70 gr alune de padure macinate
  • 1 lingurita amidon
  • 70 gr zahar
  • Crema de lapte :
  • 1 kg lapte
  • 250 gr zahar
  • 125 gr faina
  • 25 gr amidon
  • 250 ml frisca lichida
  • Crema de ciocolata alba:
  • 200 gr ciocolata alba ( Milka, sau alta de calitate )
  • 150 ml frisca lichida
  • Sirop caramel:
  • 7 linguri zahar brun
  • 260 ml apa
  • Crocant de alune:
  • 200 gr alune de padure prajite
  • 130 gr zahar brun
  • 30 ml apa calda
  • Decor:
  • 10-12 alune de padure
  • 150 gr zahar

Mod de preparare

Blatul de ciocolata:

Ciocolata, untul, frisca si uleiul se pun intr-o craticioara la foc mic amestecand pana ciocolata este topita. Lasam la racit. Turnam galbenusurile peste crema de ciocolata si amestecam bine. Se adauga faina amestecata cu praful de copt, si se omogenizeaza. Albusurile se bat cu zaharul si se incorporeaza in crema de ciocolata, usor, cu ajutorul unui tel. Se tapeteaza o forma cu diametrul de 24 cm cu unt si faina si se coace blatul in cuptorul preincalzit, 30 min la 200 grade. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Blatul de bezea:

Se bat albusurile cu un praf de sare, se adauga zaharul si se bate in continuare pana obtinem o bezea. Adaugam amidonul si alunele macinate si amestecam usor cu un tel, de sus in jos. Coacem in cuptorul preincalzit, la foc mic, intr-o forma (24 cm) tapetata cu hartie de copt si unsa cu unt.

Crema de lapte:

Amestecam intr-o craticioara zaharul, faina si amidonul. Turnam laptele cu grija, amestecand cu ajutorul unui tel, avand grija sa nu se formeze cocoloase. Punem pe foc mic amestecand continuu pana ce crema este bine legata. O lasam sa fiarba 4-5 minute, apoi, la racit. Amestecam crema cu frisca batuta.

Crema de ciocolata alba :

Ciocolata impreuna cu frisca se pun intr-un vas, la foc mic amestecand continuu pana ce se topeste ciocolata. Dupa racire, se pune la frigider pentru doua, trei ore, apoi batem compozitia cu mixerul pana se obtine o crema ferma. Daca vi se pare mai usor, se poate proceda si altfel: se topeste ciocolata in baie de abur, se lasa la racit si se amesteca cu frisca batuta.

Sirop de caramel:

Zaharul se pune intr-o craticioara pe foc mic, amestecand pana la topire. Adaugam apoi apa fierbinte si lasam pana ce zaharul este complet dizolvat.

Crocant de alune :

Zdrobim alunele cu piua, astfel incat sa avem atat bucatele mari, cat si mici (se pot marunti si la robot). Punem alunele intr-o tigaie teflonata impreuna cu zaharul si apa la foc mic amestecand pana la caramelizarea zaharului. Lasam la racit.

Decor:

Topim zaharul si-l lasam la racit pana incepe sa se intareasca. Intepam alunele cu ajutorul unor scobitori si trecem pe rand fiecare aluna prin zaharul ars. Se pun la scurs si pe masura ce zaharul se raceste complet, se formeaza acele fire lungi.

Asamblare :

O foaie blat de ciocolata pe care o stropim cu jumatate din cantitatea de sirop, jumatate din crema de lapte, blatul de bezea, crema de ciocolata alba peste care presaram 4 linguri din crocantul de alune, a doua foaie de blat de ciocolata, la fel, insiropata; scoatem inelul si imbracam tortul cu un strat subtire de crema, iar pe margini aranjam crocantul cu ajutorul unei palete. Ornam deasupra cu trandafiri din crema de lapte ramasa si alune in zahar ars.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise