Sarmale cu varza dulce si afumatura

Timp pregatire
225 minute
Complexitate
medie
Sarmale cu varza dulce si afumatura

Ingrediente

  • 1,5 kg varza proaspata
  • ½ lingurita sare de lamae
  • 1 bucata os afumat(eu am folosit de la jambon)
  • 600g carne tocata de porc
  • 2 cepe medii
  • 1 catel de usturoi
  • 75g orez
  • 1 lingurita boia dulce de ardei
  • ½ lingurita piper negru
  • 1 praf de sare
  • 3 rosii medii
  • Cimbru proaspat
  • Marar proaspat
  • 2 foi de dafin
  • 500ml suc de rosii (facut in casa)

Mod de preparare

Osul afumat il punem in apa rece cu cateva ore inainte de prepararea sarmalelor si schimbam apa de 2-3 ori, pentru a-si elibera excesul de sare si fum. Eu l-am lasat de seara pana a doua zi.

In primul rand punem intr-o oala la fiert, 3L apa cu sarea de lamaie. Cand da in clocot, oparim varza si desprindem foile rand pe rand de pe capatana. Vor fi bune pt umplut, cand se vor inmuia si culoarea se va schimba din verde in galbui. Le scoatem cu o paleta si le lasam la scurs si la racit.

Intr-un castron punem carnea macinata, ceapa tocata marunt, usturoiul zdrobit,orezul, sare, piper, boia si cateva frunzulite de marar si cimbru tocate marunt. Omogenizam totul bine.

Taiem cotorul gros la foile de varza si adaugam in fiecare cate o lingura de umplutura, formand sarmalele.

Intr-o oala incapatoare, cu capac si care rezista in cuptor, punem cateva ramuri de cimbru, marar, dafin si oasele de afumatura. Apoi asezam sarmalele rand pe rand pana le terminam. Deasupra taiem rosiile in felii si acoperim totul cu foi intregi de varza. Mai punem cateva crengute de marar si cimbru, adaugam apa fierbinte peste ele si le dam la cuptorul dinainte incalzit. Lasam timp de 60’ sa fiarba la foc mare, apoi micsoram flacara si lasam sa fiarba in continuare. Dupa inca 90’, scoatem oala din cuptor si turnam deasupra sucul de rosii si mai lasam la fiert (tot in cuptor) inca 30’.

Sarmalele se servesc calde, simple sau cu smantana sau iaurt deasupra.

Pofta buna !

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise