Mucenici moldovenesti

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
medie
Mucenici moldovenesti

Ingrediente

  • Aluat:
  • 1. 600 gr faina
  • 2. 10 gr drojdie uscata
  • 3. 4 oua (la temperatura camerei!)
  • 4. 150 gr zahar
  • 5. 125 gr unt topit
  • 6. 250 ml lapte
  • Sirop si finisare:
  • 1. 1.5 L apa
  • 2. 600 gr zahar
  • 3. coaja de la o portocala
  • 4. jumatate de sticluta de esenta de rom
  • 5. miere
  • 6. miez de nuca (aproz 100 gr)

Mod de preparare

Mi-au placut dintotdeauna mucenicii moldovenesti si-am strambat din nas, tot din timpuri de demult, la cei ce se obisnuiesc a se pregati in Dobrogea, cei in zeama. E tare adevarata vorba "cine n-are batrani sa-si cumpere". De cand bunicii mei nu mai sunt, am mancat mucenici moldovenesti "de capatat". Si cu cata nerabdare ii asteptam! Apoi am mai crescut nitel si, asa cum m-am temut (de pomana in final!) sa fac cozonaci, la fel gandeam si despre mucenici, socotind ca numai cateva maini de gospodine alese sunt in stare sa-i prepare. Ei bine, aseara chiuiam de bucurie caci, minune mare, mucenicii au fost un succes! Nu-ti voi vorbi de datina si semnificatii, le poti gasi prin carti ori pe internet, insa-i bine de stiut ca mucenicii se servesc pe 9 martie, eu i-am pregatit mai din vreme ca sa ti-i pot arata. Tinand cont ca e prima data cand ii fac, dupa reteta unei vecine, astept orice pont, sugestie, tips & tricks !

Aluatul este foarte asemanator cu cel de cozonac, desi nu m-am folosit de aceeasi reteta. Iar de frica ca nu-mi vor iesi, am injumatatit cantitatile, astfel ca mi-au iesit 12 mucenici mari, pufosi si grasuni, un pic mai mari de-o palma.

Untul il topesti la bain-marie, ouale le scoti macar cu jumatate de ora inainte din frigider si apoi le bati ca pentru omleta, laptele il incalzesti. Iar aici intervine partea distractiva, pentru ca am trisat , folosind masina de facut paine. Am pus mai intai ingredientele lichide, apoi cele solide, adica : lapte, unt, oua, zahar, faina, drojdie (drojdia nu trebuie sa intre in contact direct decat cu faina).

Am dat drumul pe programul de aluat, un program clasic cred eu, pentru orice masina de facut paine. Cuprinde toate fazele: framantare, odihna, crestere. Aluatul s-a umflat mult de tot, era cat pe ce sa dea pe afara din masina, astfel ca din 1h20 cat era programul, am oprit masina cu 5 min mai devreme. Cand am scos cuva s-a desumflat destul de mult si a ramas un aluat destul de lichid. Dar nu te panica! Daca mi-au iesit mie, esti si tu pe drumul cel bun :) . Rastorni aluatul asta moale pe blatul tapetat cu faina si mai adaugi putin cate puuuutin faina in ploaie, cat sa devina modelabil, sa nu se mai lipeasca. Cred ca am mai adaugat 100 gr dar nu bag mana in foc, nu am masurat, doar am pus pana a capatat o textura supla, moale dar nelipicioasa.

Apoi am facut 8-urile si le-am asezat cate 6 in 2 tavi tapetate cu hartie de copt. Tavile le-am acoperit cu prosoape de bucatarie si le-am lasat la cald inca vreo 20 min. Intr-un pahar cu putina apa am dizolvat 2 linguri de zahar si cu o pensula de silicon am uns toti mucenicii. Se pun la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 20 de min, pe un rand un pic mai sus de mijloc, pana se rumenesc.

Intre timp, prepari siropul. Cantitatile date mai sus, sunt cele folosite de mine dar dupa gustul fiecaruia se pot modifica. Poti pune esenta de vanilie in loc de rom, poti pune mai mult rom, mai multa coaja de portocala si alte astfel de combinatii.

Pui apa cu zaharul sa fiarba si amesteci din cand in cand. Spre final pui si romul, ca sa nu se evapore tot in timpul fierberii. Stingi focul sau il lasi foarte mic. Dupa ce ai scos mucenicii din cuptor, ii lasi 2-3 min si apoi ajutandu-te de o spumiera, ii cufunzi pe rand in sirop, rasucindu-i de pe o parte pe alta, pret de cateva secunde (numara in gand pana la 10), apoi ii pui la loc in tava. Tot cu o pensula ii ungi cu miere si apoi presari nuca macinata. Toata "tevatura" dureaza cam 2h30 (aici am inclus si timpul masinii de facut paine si timpul coacerii a doua tavi, fiecare pe rand).

Ii asezi pe un platou si te bucuri de ei !

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 40 %
999.99 lei
599.99 lei
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise