Ingrediente
Aluat:, , 1. 600 gr faina, 2. 10 gr drojdie uscata, 3. 4 oua (la temperatura camerei!), 4. 150 gr zahar, 5. 125 gr unt topit, 6. 250 ml lapte, , Sirop si finisare:, , 1. 1.5 L apa, 2. 600 gr zahar, 3. coaja de la o portocala, 4. jumatate de sticluta de esenta de rom, 5. miere, 6. miez de nuca (aproz 100 gr)
Dificultate: Medie | Timp: 2h 30 min
24 voturi
Mod de preparare
Aluatul este foarte asemanator cu cel de cozonac, desi nu m-am folosit de aceeasi reteta. Iar de frica ca nu-mi vor iesi, am injumatatit cantitatile, astfel ca mi-au iesit 12 mucenici mari, pufosi si grasuni, un pic mai mari de-o palma.
Untul il topesti la bain-marie, ouale le scoti macar cu jumatate de ora inainte din frigider si apoi le bati ca pentru omleta, laptele il incalzesti. Iar aici intervine partea distractiva, pentru ca am trisat , folosind masina de facut paine. Am pus mai intai ingredientele lichide, apoi cele solide, adica : lapte, unt, oua, zahar, faina, drojdie (drojdia nu trebuie sa intre in contact direct decat cu faina).
Am dat drumul pe programul de aluat, un program clasic cred eu, pentru orice masina de facut paine. Cuprinde toate fazele: framantare, odihna, crestere. Aluatul s-a umflat mult de tot, era cat pe ce sa dea pe afara din masina, astfel ca din 1h20 cat era programul, am oprit masina cu 5 min mai devreme. Cand am scos cuva s-a desumflat destul de mult si a ramas un aluat destul de lichid. Dar nu te panica! Daca mi-au iesit mie, esti si tu pe drumul cel bun :) . Rastorni aluatul asta moale pe blatul tapetat cu faina si mai adaugi putin cate puuuutin faina in ploaie, cat sa devina modelabil, sa nu se mai lipeasca. Cred ca am mai adaugat 100 gr dar nu bag mana in foc, nu am masurat, doar am pus pana a capatat o textura supla, moale dar nelipicioasa.
Apoi am facut 8-urile si le-am asezat cate 6 in 2 tavi tapetate cu hartie de copt. Tavile le-am acoperit cu prosoape de bucatarie si le-am lasat la cald inca vreo 20 min. Intr-un pahar cu putina apa am dizolvat 2 linguri de zahar si cu o pensula de silicon am uns toti mucenicii. Se pun la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 20 de min, pe un rand un pic mai sus de mijloc, pana se rumenesc.
Intre timp, prepari siropul. Cantitatile date mai sus, sunt cele folosite de mine dar dupa gustul fiecaruia se pot modifica. Poti pune esenta de vanilie in loc de rom, poti pune mai mult rom, mai multa coaja de portocala si alte astfel de combinatii.
Pui apa cu zaharul sa fiarba si amesteci din cand in cand. Spre final pui si romul, ca sa nu se evapore tot in timpul fierberii. Stingi focul sau il lasi foarte mic. Dupa ce ai scos mucenicii din cuptor, ii lasi 2-3 min si apoi ajutandu-te de o spumiera, ii cufunzi pe rand in sirop, rasucindu-i de pe o parte pe alta, pret de cateva secunde (numara in gand pana la 10), apoi ii pui la loc in tava. Tot cu o pensula ii ungi cu miere si apoi presari nuca macinata. Toata "tevatura" dureaza cam 2h30 (aici am inclus si timpul masinii de facut paine si timpul coacerii a doua tavi, fiecare pe rand).
Ii asezi pe un platou si te bucuri de ei !
fragolina bianca (Chef de cuisine) , 29 martie 2011
inca nu ti-am multumit pt reteta de sfintisori!au iesit f buni ca imi venea sa ii mananc calzi!imi place mult prezentarea retetelor tale si fotografiile sunt f bune.bravo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dulceata_de_trandafiri (Chef de cuisine) , 09 martie 2011
Costy, imi pare rau, i-am preparat astfel fiindca la mine in familie nu se tine tot postul. Poate in weekend voi prepara si din cei de post si atunci voi reveni cu reteta Numai bine!
costy1969 (Chef de cuisine) , 08 martie 2011
de post nu aveti,ca am intrat deja in postul pastelui.sunt foarte buni dar nu la momentul asta.