Cozonac cu stafide si rahat

Timp pregatire
210 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac cu stafide si rahat

Ingrediente

  • 1 kg faina alba superioara
  • 400 ml lapte
  • 5 galbenusuri
  • 50 gr drojdie
  • 300 gr zahar
  • 125 gr unt sau margarina Rama Maestro
  • 125 gr ulei
  • rahat
  • stafide
  • zahar pudra
  • 1 zahar vanilat
  • coaja de lamaie
  • coaja de portocale
  • 25-30 gr sare
  • mac

Mod de preparare

Ingredientele se pastreaza la temperatura camerei. Se prepara o maia din drojdia inmuiata in lapte cald cu 1-2 linguri de zahar si cateva linguri de faina. Dupa ce maiaua s-a format se creeaza o gaura in mijlocul castronului cu faina(cernuta pentru a fi mai aerata)si se incoporeaza.Se adauga lapte atat cat este nevoie, cele 4 galbenusuri frecate cu sare si mirodeniile(coaja de lamaie si portocala, zaharul vanilat)si se omogenizeaza foarte bine aluatul. De asemenea treptat se adauga uleiul si margarina incalzite. Dupa ce s-a obtinut consistenta dorita se da deoparte acoperit si intr-un mediu calduros. Cuburile de rahat se taie cu un cutit dat prin faina (pentru a nu se lipi bucatile intre ele) iar stafide se pun in apa fierbinte pentru 5 minute, dupa care se aseaza pe un servet de hartie (ca sa absoaba surplusul).

Tavile de cozonac se spala, se usuca bine si se ung cu ulei sau margarina; se tapeteaza cu folie de copt care de asemenea se da cu grasime.

Dupa ce aluatul a crescut se imparte in doua. Din fiecare parte se va intinde cate o foaie, nu foarte subtire, peste care se presara stafide si rahat. Foaia se ruleaza si se aseaza cu marginea finala in jos, intorcand capetele spre interior daca sunt mai lungi decat tava. Cozonacii stau la crescut in tava aprox 45-60 min. dupa care se ung cu galbenus, se presara mac si dau la cuptorul incins in prealabil. Primele 20 minute focul este dat la mic(timp in care nu se deschide usa cuptorului), dupa care se mareste intensitatea pentru inca 30 minute.

Se verifica cu o scobitoare daca s-a copt suficient si se scoate din cuptor dandu-se cu margarina pe deasupra si se acopera cu folie strech. Cozonacul se pastreaza in tavi pana se raceste iar mai apoi se poate scoate si felia.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise