Cozonac cu nuca si migdale

Timp pregatire
210 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac cu nuca si migdale

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • * 1 kg faina
  • * 7 galbenusuri
  • * 4 albusuri
  • * 300 g zahar
  • * 250 g unt
  • * 2 linguri de ulei
  • * 500 ml lapte
  • * 1 lingura esenta de rom
  • * 50 g drojdie
  • * 1 lingurita rasa de sare
  • Pentru umplutura:
  • * 4 albusuri
  • * 150 g zahar pudra
  • * 150 g meriosare
  • * 50 g pudra de roscove
  • * nuca macinata
  • * migdale macinate
  • * esenta de rom
  • * zahar vanilat

Mod de preparare

Se amesteca drojdia cu laptele caldut si o lingura de zahar. Separat se oparesc 3 linguri de faina cu putin lapte clocotit, amestecand bine ca sa nu faca cocoloase.

Cand s-a racorit destul, se amesteca cu drojdia si apoi se bate bine. Se presara putina faina, se acopera cu un servet si se pune la un loc cald sa creasca. In acest timp se freaca galbenusurile, intai cu sare, apoi cu zaharul pe care il adaugam treptat. Se freaca bine pana se fac ca o crema spumoasa. Cand plamadeala este destul de crescuta se toarna peste restul de faina cernuta intr-un vas mare si tinut la cald, se amesteca adaugand galbenusurile putin lapte caldut si albusurile batute spuma.

Se pune uleiul, esenta de rom, putin cate putin unt topit, iar daca aluatul este prea tare se mai adauga putin lapte caldut. Se framanta aproximativ o ora , aducand aluatul de pe margini spre mijloc. Se acopera aluatul cu un prosop curat si se lasa sa creasca la loc cald, ferit de curent aproximativ doua ore.

Intre timp pregatim umplutura:

Se bat albusurile cu zaharul pudra si cel vanilat, se adauga pudra de roscove, esenta de rom, nucile si migdalele macinate si se amesteca foarte bine. Cand aluatul a crescut suficient,se unge mana cu unt caldut,se iau bucati din el si se intind pe masa de lucru doua foi egale. Pe fiecare se pune umplutura de nuci si migdale,se presoara merisoarele, se ruleaza si se impletesc.

Se aseaza intr-o tava rotunda (forma de guguluf din silicon) unsa cu unt. Se unge cu ou, se pune deasupra miez de nuca, fulgi de migdale, si se mai lasa sa creasca tot la cald cateva minute.Se dau la cuptor la foc potivit timp de o ora. Cand este gata se lasa sa se raceasca cateva minute in forma, apoi se scoate cu grija. Se taie felii cand este rece.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise