Cozonac cu aluat oparit

Pentru inceput punem 100 g de faina intr-un lighean si turnam 200 ml de lapte fierbinte, amestecam si lasam sa se racoreasca putin.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa
Cozonac cu aluat oparit

Ingrediente

  • Ingrediente aluat:
  • 1 kg de faina
  • 250 g zahar
  • 500 ml lapte (se poate pune putin sau mai mult, in functie de tipul de faina folosit)
  • 4 galbenusuri
  • 2 plicuri drojdie uscata
  • 100 g unt topit
  • 80 ml ulei
  • coaja rasa de la o lamaie
  • esenta de vanilie
  • putina sare
  • Ingrediente umplutura:
  • 4 albusuri
  • 170 g nuca macinata
  • 150 g zahar
  • esenta de rom
  • 30 g cacao
  • 50 g stafide
  • rahat
  • Pentru uns:
  • 1 ou + 1 lingurita zahar vanilat

Mod de preparare

Pentru inceput punem 100 g de faina intr-un lighean si turnam 200 ml de lapte fierbinte, amestecam si lasam sa se racoreasca putin.

Dupa ce s-a racorit, punem drojdia uscata, inca 50 ml de lapte caldut, 1 lingura de zahar, apoi amestecam si lasam la crescut circa 20 minute.

In acest timp zaharul il topim cu laptele ramas si esenta de vanilie dupa gust.

Dupa ce aluatul a crescut, cernem restul de faina peste maia, adaugam laptele dulce caldut, galbenusurile si coaja de lamaie, apoi incepem sa framanatam un aluat omogen, dar lipicios. Acum este momentul sa ne ajutam de materia grasa.

Turnam putin cate putin si alternativ din unt si ulei si framantam bine pana le incorporam in aluat. Aceasta operatiune dureaza, dar merita efortul! :)

In final vom obtine un aluat omogen, elastic si nelipicios pe care il lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

In ultimele 10 minute inainte de a-i pregati, ne apucam de umplutura:

Albusurile le batem spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul si mixam pana se topeste tot zaharul, trebuie sa arate ca o bezea. Adaugam cacaoa, esenta de rom si nuca macinata si omogenizam totul foarte bine.

Stafidele le punem la inmuiat in apa firbinte cu putina esenta de rom, iar rahatul il taiem bucati.

Dupa ce aluatul a crescut, il rasturnam pe masa de lucru (ne ajutam de putin ulei), il impartim in 2, iar fiecare bucata o intindem bine (ne ajutam doar de maini), punem jumatate din cantitatea de umplutura, presaram stafide si bucatele de rahat si incepem sa rulam cu grija, tragand si de capete sa nu iasa din umplutura.

Asezam cozonacii obtinuti in tavile tapetate cu hartie de copt si ii lasam la crescut circa 20 minute, apoi ii ungem cu ou batut amestecat cu zaharul vanilat.

Dam tavile cu cozonacii in cuptorul preincalzit la 160°C pentru 1 ora.

Cand sunt gata ii scoatem si ii lasam sa se raceasca pe un fund de lemn, in tava si culcati pe o parte pentru a nu se lasa umplutura. (Asa am auzit, asa am facut si rezultatul este super ;) )

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise