Clătite pentru începători(La Chandeleur-Întâmpinarea Domnului)

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa
Clătite pentru începători(La Chandeleur-Întâmpinarea Domnului)

Ingrediente

  • Reţeta mea
  • Cam 500 g de făină
  • 2-3 ouă
  • Sare
  • Puţin iaurt(opţional)
  • Apa/apăminerală
  • Ulei de prăjit
  • Umplutura:brânză sau dulceaţă
  • Crêpe Suzette
  • - 170 grame de făină
  • - 1 vârf de sare
  • - 250 ml de lapte sau mai mult
  • - 1 lingură de Grand Marnier (lichior pe bază de coniac şi portocale)
  • - 1 gălbenuş şi 1 ou întreg
  • - 1 lingură de ulei
  • Sosul:
  • - 3 linguri de zahăr
  • - 3 linguri de unt
  • - 1/2 pahar de suc de portocale
  • - sucul de la 1 lămâie
  • - coajă de portocală
  • - 1 pahar de Grand Marnier

Mod de preparare

Reţeta mea

Se cerne făina. Se sparg ouăle, se pune sarea şi iaurtul. Se toarnă treptat apa, altfel face cocoloaşe. Se amesteca mereu cu telul până are consistenţa dorită. Se lasa la odihnă cel puţin 15 minute.

Se încinge tigaia bine, se pune ulei puţin şi se toarnă cu polonicul, învârtind tigaia să se uniformizeze.

Atenţie la foc, să fie mediu.

Când se încinge tigaia goală, se face focul mai tare, apoi mai mic după ce se pune aluatul.

Se unge cu ulei, apoi se întoarce când este coaptă bine pe o parte. Se coace şi pe partea cealaltă, dacă le doreşti goale sau le umpli mai târziu.

Umplutura cu brânză se pune pe jumătate (după ce se întoarce în tigaie)şi se îndoaie clătita. Se prăjeşte pe ambele părţi. Daca e telemea sau caşcaval se rade. Brânza de burduf e foarte bună, de asemenea.

Dulceaţa se pune, de obicei, după ce se coc pe ambele parţi, afară din tigaie. Azi am încercat şi în tigaie şi mi s-au părut mai moi aşa.

La ţară, se fac şi cu zahăr, presărându-se pe clătită, în acelaşi fel ca brânza.

Crêpe Suzette

Aluatul de clătite:

1. Amestecă făina şi sarea.

2. Fă un gol în centru şi încorporează laptele apoi ouăle(bătute înainte), uleiul şi lichiorul.

3. Amestecă bine apoi adaugă iar 1/4 de litru de lapte. Aluatul e gata !

Nu-ţi rămâne decât să coci clâtitele în tigaie !

Prepararea sosului :

4. Caramelizează zahărul într-o tigaie neadezivă.

5.Adaugă untul si amestecă-l cu caramelul.

6. Amestecă sucul de portocale cu puţin suc de lămâie. Redusosul şi adaugă lichiorul.

7. Pune clătita coaptă în sos şi îndoai-o.

8. Pudrează clatitele cu zahăr şi coaja de portocale şi flambează(în tigaie). Serveşte imediat.

Reţeta de crêpes Suzette are ca origine neîndemânarea unui bucătar începător ? Cum se întâmplă, de multe ori cu invenţiile-şi nu doar în bucatărie!

Instalat la Café de Paris în Monte Carlo, ca de obicei, Prinţul de Galles aştepta în compania unei tinere doamne, ca ucenicul bucatar să-i prepare, pe un reşou cu alcool, clătitele sale zilnice.

Impresionat de privirea prinţului, nefericitul ucenic patiser de 16 ans se străduia să-l servească repede pe prinţ, când vărsă şampania pe clătite care luară foc instantaneu.

Fără să-şi piardă sângele rece, ucenicul stinse flăcarile cu o ploaie de zahăr pudră şi-i răspunse prinţului uimit că e o nouă reţetă care o să se numească in onoarea lui:Prince de Galles.

Flatat, dar modest, Prinţul se întoarse spre tânăra cea mai apropiată de el şi o întrebă care este prenumele ei. Suzette , răspunse ea. Şi aşa îi rămase numele reţetei buclucaşe !

Iata o altă poveste despre o celebra reţetă de clătite.

NOTA:

La Chandeleur(Sărbătoarea Lumânărilor)

În fiecare an, tradiţia impune o bucătărie plină de clătite delicioase mâncate cu familia şi cu prietenii. Dar de unde vine această tradiţie franţuzească?

Întâmpinarea Domnului este celebrată pe 02 februarie, 40 de zile după Crăciun. Numele său vine de la cuvântul "lumânare". Iniţial, în epoca romană, a fost o sărbătoare în onoarea zeului Pan.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise