Ingrediente
- Sri Lanka este o tara minunata care te impresioneaza prin diversitatea florei luxuriante.
- Plante exotice,paduri tropicale,orezarii,orhidee de vis,plantatii de fructe tropicale, si nu in ultimul rand plantatiile cu faimosul ceai de Ceylon iti incanta ochii si sufletul.
- Pe drumul de la Kandy la Nuwara Eliya incet,incet plantatiile de bananieri devin tot mai rare si soseaua serpuieste printre dealuri si apoi munti acoperiti complet de plantatii de ceai de o nuanta de verde ireala.
- Am oprit la plantatia si fabrica de ceai Glenloch, unde am fost familiarizati cu procesarea si gradarea ceaiului.
- Culesul frunzelor de ceai se face manual din cauza reliefului accidentat care nu permite folosirea utilajelor; o munca extenuanta si platita in functie de cantitatea de frunze culeasa.
- Apoi am fost serviti cu ceai proaspat pe o terasa cu vedere la plantatia de ceai .
- Aer de munte curat completat perfect cu o cana de ceai pur de Ceylon !
- De asemenea ,de la magazinul plantatiei se poate cumpara ceai de productie proprie: negru,verde, alb si cu diferite arome:lamaie,ghimbir,cardamom,scortisoara,rom…
- La Grand Hotel in Nuwara Eliya am fost intampinati cu ceai amar si zahar de cocos.
- Se topeste in gura cubul de zahar de cocos si apoi se bea ceaiul, avand senzatia ca este indulcit.
- Zaharul de cocos se obtine din sucul colectat de la inflorescentele cocotierului si este folosit de mii de ani in Sudul si Sud-estul Asiei, in tarile in care cocotierul creste in abundenta.
- Fermierii fac o crestatura in inflorescenta cocotierului, inclina putin cocotierul ,legand doi arbori unul de celalalt cu ajutorul unor cabluri si sucul care incepe sa curga este colectat in containere special de bambus.
- Sucul astfel obtinut se pune la fiert la foc mic in wok-uri gigante pana se evaporeaza lichidul si se obtine un sirop , care apoi, se mai concentreaza pana se obtin cristale sau blocuri de zahar.
- Zaharul de cocos este aproape la fel de dulce ca zaharul brun , dar are o aroma fina de caramel.
- Intrucat zaharul de cocos nu este rafinat, culoarea,dulceata si aroma variaza.
- Zaharul de cocos are un indice glicemic redus si este mai sanatos decat zaharul alb.
- De asemenea este bogat in potasiu,magneziu,zinc ,vitamine B1,B2,B3 ,B6; continutul in fier este de 36 de ori mai mare decat cel al zaharului brun.
- Se poate folosi ca inlocuitor de zahar la pacientii cu diabet zaharat.
- Pe drumul de la Nuwara Eliya la Bentota am cumparat zahar de cocos invelit in mod traditional in frunze uscate de cocotier.
- In Sri Lanka, in mod traditional, ceaiul este o infuzie de frunze si se bea foarte dulce si de obicei se adauga lapte.
- Avem nevoie de:
- -ceai srilankez
- -apa fierbinte
- -zahar de cocos
- -lapte(optional)
Mod de preparare
Se pune apa fierbite in ibric sau direct in cana, se adauga ceaiul (varsat sau pachetele) si se lasa sa se infuzeze 5 minute.
Se dizolva cubul de zahar de cocos in gura si se bea ceaiul fierbinte.
Comentarii