Prajitura cu struguri

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru blat (forma rotunda 23 cm):
  • 6 albusuri
  • 7 linguri zahar
  • 4 linguri apa
  • 50 gr nuca de cocos
  • 4 linguri faina
  • 1/2 plic praf de copt
  • 1 varf cutit sare
  • Pentru crema:
  • 500 gr mascarpone
  • 200 ml frisca lichida(de la Lidl)
  • 125 gr ciocolata alba(de la Lidl)
  • 1 varf lingurita sare
  • In plus:
  • 9 piscoturi Savoiardi
  • 1 borcan de 1 L cu compot de struguri
  • Sirop din:
  • 3 linguri zahar
  • 250 ml apa
  • 25 ml Amaretto
  • Optional:
  • 1/2 plic tort gelee

Mod de preparare

Mi-am adus aminte ca aveam in carnetelul de demult, niste retete in care opaream bezeaua cu diverse siropuri si am zis sa incerc cu sirop de zahar ars.

Foarte bun a iesit blatul cu acest sirop de zahar ars, dar nu a crescut cat mi-as fi dorit, cu toate ca am adaugat si 1/2 plic praf de copt.

Pentru blat, mixam albusurile spuma cu putina sare, apoi adaugam cele trei linguri de zahar si mixam energic in continuare.

Lasam vasul deoparte si punem la caramelizat 4 linguri de zahar.

In alt vas punem apa la fiert.

Cand zaharul s-a diluat, punem apa fiarta peste el si mai lasam vasul la foc moale pana la diluarea completa a zaharului care se mai intareste la contactul cu apa, chiar daca e ea fiarta.

Apoi turnam in fir subtire, siropul fierbinte peste albusurile batute spuma si mixam energic pana obtinem o pufosenie.

Scoatem mixerul si introducem o spatula de lemn cu care vom amesteca incet si de jos in sus compozitia peste care presaram nuca de cocos si treptat faina amestecata cu praful de copt.

Ungem forma de copt cu putin ulei si intindem compozitia in ea, apoi o dam la cuptor pentru 35 de minute la 180 de grade, sau pana trece testul cu scobitoarea.

Intre timp pregatim si crema.

Rupem ciocolata in bucati si o punem intr-un vas impreuna cu frisca lichida si putina sare.

Punem vasul la foc incet si mestecam in el pana la topirea ciocolatei, apoi dam vasul la rece.

Cand se raceste complet, introducem mixerul in crema si mixam pana devine spumoasa, apoi incepem sa adaugam putin cate putin si mascarponele.

Nu am mai adaugat esenta pentru ca mi-a placut gustul ciocolatei, dar se poate adauga, dupa preferinte.

Pentru sirop, punem cele trei linguri de zahar la caramelizat, apoi le diluam cu apa fierbinte si lasam vasul pe foc pana la topirea caramelului intarit.

Cand se raceste siropul, adaugam amaretto.

Rasturnam compotul de struguri intr-o sita, iar cu zeama insiropam blatul.

Peste blat intindem 1/2 din crema, asezam piscoturile trecute usor prin sirop si intindem peste ele restul de crema.

Deasupra punem boabele de struguri si culminam cu tort-gelee, preparat conform instructiunilor de pe plic.

Dam prajitura la rece cateva ore, apoi o portionam.

TIPS-URI

1. Pentru iubitorii de cafea, siropurile de zahar ars, pot fi inlocuite cu cafea fiarta mai tare sau mai slaba, dupa cum se doreste aroma de puternica.

2. Se pot pune mai multe piscoturi, astfel incat sa fie imbracata toata suprafata prajiturii, eu doar atatea am avut ramase, de la alta prajitura.

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios

Descopera o reteta simpla de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Un desert moale, aromat, fara lactate, perfect...

Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptor

Incearca aceasta rețeta simpla si rapida de cartofi wedges la cuptor. Crocanți la exterior si moi la interior, acesti...

Sarmale de post cu ciuperci și orez

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise