De mai bine de 17-18 ani, oricand vine vorba de Radauti, ne gandim si la ciorba radauteana, una dintre cele mai savuroase si consistente ciorbite romanesti. Cum se face si unde a aparut ea? Cititi mai jos!
"Legenda" spune ca inventatoarea retetei, doamna Cornelia Dumitrescu, a descoperit acest mix de arome improvizand. Mai exact, cautand o varianta mai buna si mai apetisanta a ciorbei de burta.
Doamna Dumitrescu, in varsta de 64 ani, este implicata in industria alimentatiei publice inca din anul 1965, insa pasiunea pentru gastronomie a dobandit-o inca din copilarie. Nu este de mirare ca aceasta pasiune a dus la nasterea acestui fel de mancare deosebit, care a ajuns cunoscut si in alte tari, gratie turistilor care o descopera chiar in Radauti, la restaurantul unde lucreaza doamna Dumitrescu. Drept rasplata pentru munca si talentul dumneai, care a dus numele micului oras dincolo de granitele tarii si chiar ale continentului, inventatoarea ciorbei radautene a primit titlul de Cetatean de onoare al orasului.
Chiar daca reteta exacta dupa care o prepara este inca secreta, aflam din acest interviu ce trebuie sa contina ciorba, chiar de la doamna Dumitrescu: "Carne de pasare, legume, smantana, faina de grau, oua, otet, usturoi, cimbru, dafin, piper boabe si sare."
Putem sa va spunem doar reteta care ne-a placut noua cel mai mult:
Ingrediente:
4-5 piepti de pui (cu tot cu os si piele, sa ramana cca 450-500 g carne)
! Daca folositi carne de gaina, inlaturati pielea, fiindca gaina in sine are o carne mai grasa decat puiul, iar pielea ar aduce un aport prea mare de grasimi.
!! Daca aveti piept de curcan, e chiar mai bine.
1 pastrarnac mediu
3 morcovi mari (sau 4 mai mici)
telina (cam cat o piersica medie)
2-3 ardei grasi medii (daca se poate, sa fie din soiul mai dulceag)
3-4 oua
o ceapa mare
un pahar mare cu smantana grasa (20%)
o lingura de otet (sau dupa gust)
3-4 catei de usturoi (dupa gust - se poate omite, daca nu va place)
o mana de patrunjel, care se toaca grosier
sare, piper boabe
ardei iute (pentru servit)
Preparare:
Ceapa curatata (dar intreaga) se pune intr-o cratita mare, alaturi de 5 l apa, carne, sare (dupa gust)si legumele taiate in bucati potrivite - in afara de usturoi!
Pont: Daca doriti ca ciorba sa aiba o culoare galbena, caliti morcovul intr-o craticioara, in ulei, si adaugati-i in ciorba spre sfarsit, alaturi de uleiul in care s-au calit. Daca preferati ca ciorba sa fie mai deschisa la culoare, lasati morcovii la fiert, fara a-i cali sau a mai adauga ulei.
Se aduna treptat spuma data de carne si se inlatura.
Cand legumele s-au inmuiat cat de cat, adaugati boabele de piper (cca 2 lingurite la 5 l apa). Carnea se scoate si se feliaza precum burta pentru ciorba de burta (fasii subtiri) si se pune inapoi in apa. Se pune la loc pe foc si se da intr-un clocot, apoi se stinge focul.
Usturoiul se piseaza ca pentru mujdei. Ouale se bat (bine bine) cu smantana si se adauga usturoiul pisat. Compozitia se inglobeaza apoi in apa clocotita si se amesteca sanatos.
Se adauga otetul (daca doriti) si patrunjelul. Se serveste cat mai calda, alaturi de ardei iuti si multa voie buna :)
Pe langa reteta de mai sus, va propunem o reteta de ciorba radauteana de pe bucataras.ro , trimisa de utlizitatorii siteului.
Voi cum o preparati?
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de postPrajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nucaReteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii