Secretele traditionalului suc de soc

Socata este o bautura traditionala romaneasca degustata si apreciata de multe generatii. Din aromele copilariei fiecaruia nu lipseste gustul minunat al acestei bauturi racoritoare. Pentru ca se apropie 1 iunie si pentru ca este sezonul socului, puteti sa va bucurati copilasii din familie cu traditionala bautura romaneasca. 

Secretele traditionalului suc de soc

Se poate prepara si in extrasezon din flori uscate de soc care se pastreaza in pungi de hartie tinute la loc racoros. Trebuie tinut cont ca se mai pierde din aroma florilor prin procesul de uscare, de aceea se pun in plus inca 2-3 flori uscate la reteta de socata.

Florile de soc sunt recomandate ca terapie pentru combaterea multor afectiuni: digestive (au proprietati diuretice si laxative), respiratorii (raceala, gripa si bronsita), dermatologice, oculare, reumatice, cardiace sau de nutritie (in cura de slabire).

In continuare, va propunem o reteta simpla de socata.

Ingrediente

10-12 flori mari soc (se pot adauga si mai multe daca va place sucul mai concentrat)

1 kg de zahar (se poate inlocui cu miere)

2-3 lamai mari

8 gr drojdie proaspata

8 litri de apa rece

un borcan de 10 litri

Mod de preparare

Se spala florile de soc si se pun pe fundul borcanului. Se adauga zaharul si sucul de lamaie, plus cojile de lamaie taiete felii (se poate pune si coaja de lamaie rasa). Apoi se pune apa cat sa acopere totul si se lasa pana a doua zi la macerat.

A doua zi se umple borcanul cu apa rece, se amesteca, se adauga drojdia (care ajuta la fermentatie), se acopera cu un tifon si se mai lasa 2 sau 3 zile intr-un loc cald si insorit (depinde cat de cald este in locul de depozitare).

In fiecare zi se amesteca lichidul din borcan, dimineata si seara. Ca sa va asigurati ca totul decurge bine, gustati amestecul, in felul acesta veti stii cand este gata. Atunci cand a ajuns la nivelul de aciditate dorit, strecurati socata, puneti-o in sticle si depozitati-o in frigider. Socata se serveste rece.

O cura de 2 saptamani, cu cate 1 litru socata pe zi, are efecte remarcabile la persoane cu surmenaj nervos, astenie.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza dulce

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce
Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas

Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas

Incearca cea mai simpla si delicioasa reteta de pesto de leurda, explicata pas cu pas! Preparat in doar cateva minute, acest...

Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas
Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste

Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste

Incearca reteta traditionala de drob de miel, perfecta pentru masa de Paste! Preparat cu organe fragede, verdeata proaspata...

Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise