Merele sunt fructele noastre preferate atunci cand vine vorba despre prepararea deserturilor cu fructe. Deloc costisitoare, se gasesc oriunde pe glob si pe tot parcursul anului, modalitatea de pastrare fiind una foarte simpla. Sunt printre cele mai versatile fructe, poti folosi mere razuite pentru briose, mere calite pentru placinta sau mere feliate pentru tarte.
Totusi, este bine de stiut ca nu toate merele sunt potrivite pentru bucatarie, unele dintre ele fiind recomandate consumului ca atare.
Atunci cand vrem sa facem un desert cu mere trebuie sa tinem cont de faptul ca textura este foarte importanta. Merele perfecte trebuie sa isi pastreze forma chiar si la temperaturi ridicate. Umplutura pentru strudelul cu mere, de exemplu, trebuie sa fie putin crocanta cand iese din cuptor.
Un alt criteriu in functie de care trebuie sa alegem merele pentru prajituri este gustul nu foarte dulce al acestora. Tinand cont de faptul ca majoritatea retetelor pentru deserturi includ si zahar, merele folosite nu trebuie sa fie foarte dulci. Pe langa faptul ca zaharul da gust unei placinte, de exemplu, acesta are si rolul de a ingrosa umplutura.
Asadar, este posibil ca in incercarea de a echilibra gustul foarte dulce al merelor cu o cantitate mai mica de zahar, compozitia sa nu aiba textura dorita.
Cele mai bune soiuri de mere pentru deserturi sunt:
Baldwin
Braeburn
Cameo
Cortland
Empire
Fuji
Gala
Golden Delicious
Granny Smith
Honeycrisp
Honey Gold
Jonagold
Jonathan
Melrose
Mutsu (Crispin)
Northern Spy
Opalescent
Orin
Pink Lady (Cripps Pink)
Rome Beauty
Rhode Island Greening
Winesap
Dintre soiurile autohtone, merele domnesti sunt cele mai potrivite pentru bucatarie. Le puteti recunoaste dupa forma lor sferica, pronuntat asimetrica. Sunt fructe mari, de culoare rosu-caramiziu, avand pulpa alb verzuie sau alb galbuie. Nu sunt foarte dulci si nici foarte suculente, insa sunt aromate.
Cateva retete de deserturi cu mere:
2. Prajitura cu mere si frisca
4. Placinta cu mere si dulceata de gutui
5. Tarta cu mere si gem de prune
Sursa articol: www.thekitchn.com
Sursa foto: www.flickr.com
Incearca reteta noastra delicioasa de prajitura cu foi de cacao, crema fina de zmeura si glazura de ciocolata. Un desert...
Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromataReteta de ciorba de gaina cu taitei de casa. Ciorba de gaina cu taitei de casa reteta simpla si gustoasa. Reteta de zama de...
Ciorba de gaina cu taitei de casaPapricas de pui cu galuste de faina. Se curata, se spala bine carnea (eu am dezosat pieptul si i-am înlăturat pielea), se...
Papricas de pui cu galuste de fainaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii