Cu un gust inconfundabil, o textura moale si usor crocanta datorata semintelor, smochinele sunt printre cele mai hranitoare fructe. Provin din Orientul Mijlociu si se spune ca smochinul este printre cei mai batrani copaci din lume, existand mentionari ale sale chiar si in Biblie. Smochinele proaspete sunt foarte delicate; tocmai de aceea, in general,sunt consumate uscate. Pastrate in frigider, smochinele proaspete pot rezista in jur de doua zile. Prin uscare, ne putem bucura de beneficiile smochinelor intregul an.
Smochinele au, pe langa gustul delicios, si multe alte beneficii asupra organismului nostru:
1. Reduc colesterolul
Acest fapt se datoreaza pectinei, o substanta ce se regaseste din plin in smochine.
2. Previn hipertensiunea arteriala si atacul de cord
Fiind o sursa importanta de Omega3 si Omega 6, smochinele ajuta la mentinerea unei presiuni sanguine normale.
3. Consumul de smochine poate reduce oboseala, imbunatati memoria si preveni anemia.
4. Avand un efect laxativ, este un remediu foarte bun in cazurile de constipatie cronica.
5. Pot fi benefice in tratamentul pentru diabet
Frunzele de smochin (pregatite ca ceai sau ca extract de frunze) pot ajuta reduce cantitatea de insulina ceruta de organismul unui bolnav de diabet.
6. Reduc riscul de cancer
Avand un continut important de antioxidanti, smochinele ajuta la diminuarea riscului de aparitie al cancerului, in special cancerul de prostata, de san si de colon.
7. Ajuta la mentinerea unei greutati constante
Au continut mare de fibre, ceea ce duce la imbunatatirea digestiei si la mentinerea greutatii.
8. O sursa importanta de calciu
Pe langa continutul mare de calciu pe care il au, acestea mai contin si potasiu, potasiul fiind cunoscut pentru proprietatile sale de mentinere a calciului in organism.
Cateva idei de retete cu smochine:
Fazan cu smochine proaspete si scortisoara
Sursa foto: www.flickr.com
Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulceIncearca cea mai simpla si delicioasa reteta de pesto de leurda, explicata pas cu pas! Preparat in doar cateva minute, acest...
Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pasIncearca reteta traditionala de drob de miel, perfecta pentru masa de Paste! Preparat cu organe fragede, verdeata proaspata...
Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de PasteRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii