500 gr urzici
1 ceapa
1 morcov
1 pastarnac
1/2 telina
1 cartof
50 gr unt
Instructiuni de preparare: 1. Ceapa, morcovul, pastarnacul, telina si cartoful se curata si se taie, dupa care se pun la fiert timp de 20 minute.
2. Se trec urzicile sub un jet de apa rece si se curata bine. Se adauga in oala de indata ce cartoful a fiert. Se lasa 10 minute la fiert.
3. Dupa ce a fiert, supa se mai lasa inca 10 minute la racit, apoi se paseaza cu ajutorul unui blender.
4. Se adauga sare si piper dupa gust si se incorporeaza untul si smantana. Se serveste calda.
Tarta cu urzici
250 gr faina
sare
120 gr unt rece
1 galbenus ou
2 linguri de apa rece
Ingrediente umplutura:
500 gr urzici
50 gr unt
150 grame cascaval
Instructiuni de preparare: 1. Se amesteca faina cu sarea si se incorporeaza untul rece, taiat in cubulete. Se amesteca usor,
2. Se adauga galbenusul de ou batut cu 2 linguri de apa rece. Framantam doar cat sa omogenizam compozitia, caci riscam sa topim untul daca framantam in exces.
3. Aluatul obtinut se inveleste cu o folie alimentara si se tine la rece 1 ora.
4. Cat timp aluatul sta la rece, se pregateste umplutura: urzicile se spala, se curata si se fierb timp de 20 minute in apa cu sare.
5. In acelasi timp punem si cele 2 oua la fiert.
6. Dupa ce au fiert urzicile, se strecoara, se toaca marunt si se amesteca cu untul si cu cascavalul.
7. Se scoate aluatul din frigider si imparte in doua parti egale. Intindem una dintre jumatati intr-o tava de tarta.
8. Peste blat se adauga piureul de urzici acoperit cu rondele de ou fiert. Se intinde aluatul ramas si se pune deasupra umpluturii.
9. Se lasa in cuptor timp de 30-40 minute la cuptorul preincalzit, la foc mediu.
120 gr faina integrala
120 gr faina alba
250 gr urzici curatate
50 gr crema de branza
40 gr parmezan
1 ou
30 ml ulei masline
50 ml lapte caldut
20 gr drojdie proaspata
1 lingurita zahar
1/2 lingurita sare de mare
150 gr bacon taiat marunt
150 gr crema de branza
1 albus de ou
Instructiuni de preparare: 1. Se umple o oala incapatoare cu apa si se lasa la fiert. Cand apa a fiert, se adauga urzicile si se lasa 10 minute.
2. Se strecoara urzicile si se toaca marunt.
3. Intr-un bol amestecati drojdia, zaharul si laptele caldut si acoperiti. Lasati amestecul sa creasca timp de 5 minute.
4. Intr-un bol incapator amestecati urzicile, crema de branza, uleiul, oul, parmezanul si sarea.
5. Adaugati amestecul de drojdie si cele doua tipuri de faina si framantati pana obtineti un aluat omogen. Acoperiti si lasati la crescut 30-40 minute sau pana cand aluatul isi dubleaza volumul.
6. Dupa ce a crescut, intindeti aluatul pe blatul de lucru tapetat cu faina si formati cercuri cu diametrul de 10-12 cm. Puteti folosi un bol sau o cana mai mare pentru a realiza cercurile.
7. Puneti fiecare cerc de aluat in formele pentru briose si adaugati umplutura in mijlocul lor. Uniti cu grija marginile cercului, astfel incat sa obtineti o bila. Repetati pana cand se termina aluatul.
8. Ungeti cu ou suprafata brioselor si presarati seminte de in deasupra (optional).
9. Briosele se coc in cuptorul preincalzit la 200°C pentru aproximativ 30 de minute.
Comentarii