O alimentatie corespunzatoare este extrem de importanta pentru cei care au hipertensiune. Asa ca nici masa de Craciun sau Revelion nu ar trebui sa fie neglijata. Multe dintre mancarurile traditionale de sarbatori nu sunt recomandate celor care au tensiunea ridicata.
Daca sunteti diagnosticati cu hipertensiune (adica o valoare a tensiunii sistolice/diastolice de 140/90 mmHg sau peste), atunci este bine sa aveti grija si la alimentatie, chiar daca luati medicamente pentru a va trata. La masa festiva de Craciun sau Revelion poate aparea tentatia pentru abatari de la regula. Ca sa nu aveti probleme cu tensiunea, iata ce alimente va sfatuim sa evitati pentru a nu avea probleme cu tensiunea de sarbatori.
Sarea
In general, consumam mai multa sare decat este necesar pentru o dieta sanatoasa. Insa chiar si o mica reducere a cantitatii de sare din alimentatie poate scadea tensiunea arteriala considerabil. Consumul de sare in exces duce la cresterea tensiunii si afectarea muschiului cardiac in timp. Ideal ar fi sa nu consumam mai mult de 2400 mg de sodiu pe zi, adica circa 6g de sare pe zi. Asa ca evitati la masa de Craciun alimentele care contin multa sare, mai ales daca sunt procesate si nu stiti ce cantitate de sare contin (aperitive cu mezeluri), fripturi in saramura etc. In plus, gustati inainte mancarea si puteti pune sare doar daca este imperios necesar. Daca sunteti musafiri la masa, rugati gazda sa nu sareze foarte mult mancarea dvs.
Inlocuiti sarea cu lamaie, condimente, ierburi aromatice pentru a da gust mancarii.
Muraturile
Si muraturile contin o cantitate mare de sare, aceasta ajuta la conservarea legumelor si creste timpul de pastrare a acestora. Insa pentru hipertensivi acest lucru este foarte daunator, astfel ca recomandarea este sa reduceti la minimum consumul de muraturi.
Fructele si legumele conservate
Pentru a evita cresterea nivelului tensiunii arteriale, incercati sa restrictionati pe cat posibil consumul de conserve de fructe si legume. Ca sa reduceti continutul de sare din conserve, puteti totusi sa apelati la cateva trucuri: scurgeti si spalati bine fructele sau legumele de sucul in care se afla. Mai puteti sa le si fierbeti putin (10 minute) inainte sa le consumati pentru a reduce continutul de sodiu folosit ca stabilizator in conserve, fie ele si de fructe. Aceste alimente au un continut ascuns de sodiu, la care probabil ca nu v-ati fi gandit.
Alimentele procesate
Nu este nevoie sa va spunem ca nu sunt in general sanatoase alimentele procesate, insa pentru hipertensivi acestea sunt si mai periculoase pentru ca ascund un continut greu de controlat de sare sau sodiu. Asa ca cel mai bine le excludeti cu totul din dieta.
Produsele de panificatie
Acestea au o sumedenie de grasimi saturate, substante bogate in sodiu (cum sunt bicarbonatul de sodiu si praful de copt). Acestea pot duce la cresterea tensiunii si a greutatii, care agraveaza si mai mult problemele arteriale.
Zaharul
Incercati sa evitati pe cat posibil dulciurile la masa de Craciun, acestea ar trebui evitate in general pentru ca duc la crestearea in greutate si, implicit, la complicarea afectiunii arteriale avute.
Grasimile
Desi se intampla adesea ca la mesele festive sa avem pe masa felurite mancaruri scaldate in grasime, mai ales preparate din carne de porc, este bine de stiut ca si acestea reprezinta un risc de crestere in greutate si de incarcare a arterelor. Asa ca cel mai bine reduceti consumul de alimente bogate in grasimi animale.
Alcoolul
Bauturile alcoolice afecteaza peretii arteriali, ducand la intarirea si ingustarea arterelor, ceea ce duce la arteroscleroza. Complicatia aceasta duce la cresterea presiunii cu care circula sangele in artere si la tensiune crescuta.
Cofeina
Reduceti cat mai mult consumul de produse cu continut de cafeina, ca de exemplu: cacao, cafea, unele bauturi racoritoare, pentru ca acestea stimuleaza cresterea tensiunii arteriale. Cofeina are efect vasoconstrictor, adica ingusteaza arterele si creste tensiunea. Asa ca evitati
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de postPrajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nucaReteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii