Fructele de padure sunt cateva dintre cele mai frumoase lucruri pe care vara le aduce cu sine. Daca tot este sezonul, de ce sa nu profitam? Am prezentat mai jos patru retete de tarte, care pe noi ne-au dat pe spate. Le puteti face ca atare sau va puteti juca, adaugand si alte fructe sau inlocuind pe ici si colo. Trebuie doar sa tineti cont de parfum si dulceata, avand grija sa nu amestecati prea multe arome deodata, fiindca se vor acoperi intre ele si e pacat. Nu uitati ca, in adancul sufletului, inca suntem copii si nu-i sezon mai potrivit pentru joaca!
Sugestie de aur: daca folositi fructe acrisoare si putin "iuti" la gust, le puteti asorta cu fructe dulci si blande, dar in cantitate mai mica, astfel incat gusturile sa devina complementare. La zmeura sau mure merge sa puneti si piersici, la coacaze sau afine - caise, la capsune - rubarba sau visine si asa mai departe.
1) Tarta cu fructe de padure, reteta clasica
Ingrediente
Crusta:
300 g faina
80 g migdale sfaramate sau faina de migdale
1 lingurita si jumatate de zahar
un sfert de lingurita de sare
150 g unt nesarat, foarte rece, taiat in cubulete de cca 1 cm
un sfert de lingurita de esenta de migdale
4-6 linguri de apa rece ca gheata
Umplutura:
350 g branza mascarpone
110 g smantana grasa si lichida
75 g zahar
300 g zmeura
300 g afine
300 g capsune (fara codite si taiate in 4)
2 linguri gem de portocale (sau orice acrisor si putin amarui)
2 linguri lichior de fructe de padure (preferabil, cocaze negre)
* cantitati necesare pentru o tarta cu diametrul de cca 23 cm.
Preparare:
Intr-un robot de bucatarie se amesteca faina, migdalele, sarea si zaharul. Dupa ce s-au mixat bine, se adauga si untul si se mixeaza 6-8 minute (pana se amesteca, fara a se obtine o consistenta uniforma). Se adauga extractul de migdale si 4 linguri de apa pana se incorporeaza. Apoi se adauga restul de apa rece, lingura cu lingura, amestecandu-se constant, pana aluatul incepe sa se faca bilute.
Se scoate din robot si se manevreaza pe o suprafata pudrata cu faina. Dupa cateva framantari, se modeleaza un disc de cca 12-13 cm latime.
Se impacheteaza in folie de plastic si se da la rece pentru cel putin o ora.
Se scoate din frigider s se tine la temperatura camerei cca 5-10 minute, dupa care se pudreaza cu faina. Se intinde cu un facalet pana capata intinderea dorita (cca 23 cm, cat tava pentru tarta). Daca aluatul e lipicios si nu se lasa intins, se mai pudreaza faina.
Se aseaza in tavita speciala (de preferat, cu fundul detasabil pentru inlaturare usoara) si se preseaza usor. Tava cu aluatul se da la congelator pentru o jumatate de ora.
Se incinge cuptorul la 180 de grade . Se scoate tava din congelator si se inteapa aluatul din loc in loc, cu o furculita, apoi se acopera aluatul (in interiorul tavii) cu folie de aluminiu, pentru a nu creste in timpul coacerii. Se pot pune si cateva boabe de fasole peste folia de aluminu, ca "greutati". Se baga la cuptor, pe gratarul de la jumatate, si se coace 20 minute. Se inlatura greutatile si folia de aluminiu, apoi se mai tine la cuptor pana capata o nuanta aurie si un aspect usor crocant. (10 - 15 minute). Se scoate de la cuptor si se lasa sa se raceasca.
Intr-un bol mediu, se mizeaza mascarpone, smantana si zaharul pana capata consistenta (asemenatoare cu frisca tare). Pont - folositi lactatele proaspat scoase de la frigider, sa fie cat mai reci.
Crema obtinuta se pune in blatul racit complet si se niveleaza.
Se amesteca marmelada cu lichiorul intr-o craticioara si se incalzesc la foc mic, pana se omogenizeaza. (daca lichiorul nu este dulce, mai puteti adauga o lingura de zahar in aceasta etapa). Se tine pe foc pana capata textura unui sos/sirop gros.
*Daca nu aveti o marmelada potrivita, puteti amesteca lichiorul cu o mana de fructe, cateva linguri de zahar si suc de portocale si lamaie, care se gatesc tot la foc mic, pana capata consistenta de sos. Totusi, gustul obtinut cu marmelada este de neegalat.
Fructele spalate si curatate se pun intr-un bol si se acopera cu sosul obtinut, apoi se amesteca totul cu mare grija, pentru a nu strivi nimic.
Ce rezulta se pune cu grija peste crema de branza, in aluatul crocant. Pentru aspect, se recomanda ajustarea fructelor cu mana, pe cat posibil.
Daca marginile aluatului nu sunt uniforme, se pot nivela usor cu un cutit foarte ascutit.
Puteti consuma ca atare sau, daca vreti sa tineti tarta la rece, puteti acoperi cu putina gelatina de tipul tort gelee (cam o jumatate de plic, doar pentru luciu si prezervare).
2) Tarta grilaj cu rubarba si capsune
Ingrediente:
Pentru crusta - sau "Pate Brisee"
350 g faina
o lingurita de sare
30 g zahar alb
230 g unt nesarat, rece si taiat in bucatele de cca. 2 cm
60 - 120 ml apa rece ca gheata
Pentru umplutura:
450 g rubarba proaspata, taiata bucatele
450 g capsune, taiate jumatati (sau sferturi, daca sunt mari)
30 g amidon alimentar
150 g zahar alb
1 sfert de lingurita de scortisoara
o lingurita de suc proaspat de lamaie
30 g unt nesarat, tocat
"Glazura":
2 linguri lapte
zahar cat intra
Preparare:
Se amesteca in blender faina, sarea si zaharul, pana la omogenizare. Se amesteca usor si untul, apoi se toarna usor 60 ml apa, amestecandu-se constant, pana cand compozitia se leaga si pastreaza forma unei ciupituri. Daca mai e nevoie, adaugati apa.
Ca in reteta de mai sus, coca se modeleaza ca o bila, se acopera cu folie de plastic si se da la rece cca o ora. (asta intareste untul din compozitie si "relaxeaza" glutenul).
Pe o suprafata pudrata cu faina se intinde coca pe un diametru de 30 cm. Se taie pana ramane o suprafata de 23 cm, apoi se aseaza intr-o tava pentru copt. Se curata de faina in exces si se potriveste pe forma tavii. Se da la rece tava cu tot cu folia de plastic, pe durata prepararii umpluturii.
Restul de coca se intinde iar, pana se obtine un cerc de 30 cm, din care se taie fasii de cate 2 cm latime, care se aseaza pe hartie de pergament, peste un suport solid. Se acopera cu folie de plastic si dau la rece 10 minute. Se incalzeste cuptorul la 200 grade C si se potriveste grilajul de la jumatate. Acesta se acopera cu hartie de copt, pentru a "prinde" ce se va scurge in timpul coacerii.
Pentru umplutura, se taie fructele si se pun intr-un bol incapator. Intr-un castronel, se amesteca amidonul, zaharul si scortisoara.
Se scoate crusta de la frigider, se presara cu 2 linguri din compozitia de zahar si scortisoara, iar restul se presara peste fructe. Se amesteca usor fructele, apoi se pun cu grija in tava. Se stropeste cu sucul de lamaie si se distribuie uniform 2 linguri cubuletele de unt. Se scot de la rece fasiile de coca si se aseaza peste fructe sub forma de grilaj (se lasa o distanta de cca 2 cm intre fasii). Se lipesc (prin apasare) marginile fasiilor de marginile de coca, apoi se ung cu lapte si se presara cu zahar tos.
Se baga la cuptor pentru 35 minute si, daca observati ca se ard marginile inainte sa fie gata si in centru, acoperiti marginile cu un "inel" facut din folie de aluminiu, mulata. Mai lasati la cuptor inca cca. 10 min, pana crusta devine aurie, iar fructele fac clocote mici. Se scoate din cuptor si se lasa la racit cateva ore.
Se serveste la temperatora camerei, cu frisca fina sau inghetata de vanilie.
Prajitura rezista cam 3 zile in frigider, insa dupa o zi, ce se consuma trebuie putin reincalzit. De asemenea, se poate congela pentru a rezista mai mult timp.
3) Tarta de zmeura
O tarta pentru care nu aveti nevoie de forma de copt. Este excelenta impreuna cu putin smantana dulce, batuta gros, sau cu putina inghetata. In orice caz, blatul ramane crocant maximum o zi, asa ca impartiti-o cu cei dragi cat timp este in stare exceptionala!
Ingrediente
Crusta:
175 g faina
o jumatate de lingurita de sare
o lingura de zahar tos
115 g unt nesarat, racit si taiat cubulete de cca. 2 cm
30 - 60 ml apa rece ca gheata
Umplutura:
650 g zmeura proaspata, de cea mai buna calitate
30 grams zahar tos
1 lingura unt nesarat, topit usor
Preparare:
Compozitia crustei se pregateste la fel ca in retetele anterioare.
Dupa ce se scoate de la rece, se intinde pe o suprafata pudrata cu faina, pana se obtine un cerc de cca. 28 cm diametru.
Pentru a nu se lipi, se ridica treptat colturile. Cu facaletul se intinde din centru spre margini, pentru a obtine o grosime uniforma.
Se muta "cercul" de coca pe o hartie de pergament si se presara cu o lingura de zahar.
Lasandu-se o margine de 4 cm, se aseaza zmeura cat de cat uniform peste platoul de coca, cu "moturile" in sus. Pentru cine are rabdare - incercati sa asezati cu grijja fiecare zmeurica, dinspre margine spre centru, in cercuri concentrice.
Se aduna cu grija marginile de coca si se impatureste umplutura, cu grija pentru a nu strivi fructele.
Ar trebui sa arate cam ca aici.
Marginile se ung cu untul topit. Apoi se presara cealalta lingura de zahar peste toata tarta.
Se incinge cuptorul la 200 grade C si se coace pentru cca 20 de minute, pana crusta e aurie, iar zmeuricile si-au lasat putin sos. Nu le gatiti prea mult, deoarece fructele isi vor pierde din savoare, textura si aspect.
Se scoate de la cuptor, se lasa la racit cateva ore si se decoreaza cu zahar pudra. Sugestiile de servire le-am scris mai sus, insa, ca ultima idee, nu strica si putina branza cremoasa, precum mascarpone sau ricotta, mai ales daca felia de tarta tine loc de gustare.
*sugestie: daca vrei sa pregatiti reteta pentru mai multi invitati, puteti dubla cantitatile si puteti face mai multe tartine, mai mici, de cate o portie; forma "libera" permite acest lucru.
4) Tarta cu mascarpone, espresso si capsune
Am lasat ce-i mai sofisticat la urma. Aceasta e o tarta foarte fina, care trebuie consumata in maximum o zi de la preparare.
Ies cam 10-12 portii, asa ca e bine sa va ganditi cu cine merita sa o-mpartiti.
Ingrediente:
250 g wafe de ciocolata (biscuiti crocanti, de tipul chocolate chip), sfaramati in bucatele de cca 1 cm
80 g unt topit
2 linguri zahar
2 lingurite pudra de espresso (puteti folosi un ness tare)
440 g mascarpone (sau crema de branza)
60 ml miere
o lingura de vanilie
2 oua mari
2 linguri de faina
1 sfert de lingurita de sare
400 g capsune frumoase
Preparare:
Incalziti cuptorul la cca 160 grade C.
Striviti biscuitii pana raman firimituri micute (se pun intr-o punguta care se inchide si apoi se taseaza cu o sticla sau un orcan rulat pe deasupra).
Se amesteca firimiturile de biscuiti cu untul topit, zaharul si espresso-ul; compozitia se aseaza intr-o tava de copt (din aceea, cu marginile valurite) si se preseaza usor (pe fundul tavii si in sus, pe margini). Daca tava nu are fundul detasabil, puteti sa o acoperiti cu hartie de copt inainte de a pune compozitia (care se va presa putin mai insistent, caci e mai greu sa preia forma tavei).
In alt bol se mixeaza branza cu mierea si vanilia, pana devine omogena si pufoasa. Apoi se adauga ouale (pe rand), mixandu-se bine. Se adauga treptat faina si sarea. Compozitia omogena se pune peste blatul de biscuiti si espresso si se baga la cuptor si se tine inauntru pana compozitia de branza este aurie si usor intarita. Pentru a verifica daca s-a intarit, se misca usor tava - compozitia nu trebuie sa se "cutremure" prea mult, sa nu fie fluida. Cam 35-40 minute ar trebui sa stea la cuptor.
Se scoate din cuptor, pune la racit cel putin o ora si jumatate si se inlatura din tava doar inainte de servire.
Capsunele curate si curatate de codite se taie felii subtiri si se aseaza peste compozitia de branza in spirala, cat mai frumos. Pot fi unse cu putin tort gelee, pentru a-si pastra aspectul proaspat.
Pofta buna si sa ne spuneti cum v-au iesit!
Sursa fotografiei principale: aici
Descopera o reteta simpla de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Un desert moale, aromat, fara lactate, perfect...
Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si deliciosIncearca aceasta rețeta simpla si rapida de cartofi wedges la cuptor. Crocanți la exterior si moi la interior, acesti...
Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptorRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii