Vinul poate fi un acompaniament excelent pentru o masa delicioasa, asa ca e bine sa experimentezi, pana gasesti gustul potrivit. Si, ca sa te ajutam, ti-am pregatit un articol cu sfaturi despre alegerea vinului.
De ce e vinul atat de important?
Vinul a devenit o parte foarte importanta a mesei (in mod special a cinei), nu doar pentru ca e bun la gust si, in cantitati moderate, si foarte sanatos, dar si pentru ca un vin potrivit poate chiar imbunatati aroma alimentelor. Vinul curata palatul si aduce anumite gusturi in prim-plan, in vreme ce contracareaza gusturile puternic sarate sau amare. De fapt, vinul poate fi folosit ca orice alt condiment.
De ce e important sa alegem vinul potrivit?
Chiar daca am spus ca vinul poate imbunatati gustul unor mancaruri, el poate la fel de bine sa il altereze, transformand gustul unor alimente intr-unul metalic, amar sau prea dulce. Unii oameni isi dedica intreaga cariera acestei arte, de a potrivi soiul de vin tipului de mancare servit la o masa, luand in considerare tipul de struguri din care provine vinul, locul in care au fost stocati strugurii, vechimea vinului etc.
Cu toate acestea, nu trebuie sa fii un fanatic al vinurilor pentru a face alegeri bune in ceea ce priveste vinul pe care il servesti la cina.
Care sunt cei mai importanti factori in alegerea vinului?
Un bun cunoscator de vinuri poate detecta rapid toate aromele dintr-un pahar de vin si sa foloseasca aceste arome pentru a face potriviri perfecte cu mancarea. Cu toate acestea, pentru acei novici ai vinurilor, iata niste sfaturi mai simple:
Consistenta. Un vin cu un gust puternic ar trebui asociat cu mancaruri cu arome bogate si puternice. In caz contrar, risti ca gustul vinului sa il “acopere” pe cel al mancarii. Spre exemplu, un merlot puternic ar trebui servit cu friptura de miel condimentata puternic si in niciun caz nu ar trebui potrivit cu un peste slab la gratar cu lamaie.
Aroma. Vinurile dulci merg foarte bine cu deserturi si feluri principale cu aroma dulce, in vreme ce vinurile mai acide, seci, merg mai bine cu sosuri condimentate, dressing-uri de salata si mancaruri sarate. Vinurile mai amare contracareaza gustul amarui al mancarurilor mai acre. De asemenea, e o idee buna sa te asiguri ca aroma vinului e cu putin mai puternica decat cea a mancarii. Altfel, vinul va parea un pic acru. Spre exemplu, nu servi un desert foarte dulce cu un vin demi-dulce.
Alcool. De obicei, cu cat un vin are o mai mica concentratie de alcool, cu atat sunt mai potrivite pentru a acompania o masa.
In general, e mai bine sa asociezi vinuri cu mancaruri cu aceleasi caracteristici (vinuri dulci cu mancaruri dulci, vinuri amare cu mancaruri sarate etc.). Acest lucru e valabil si pentru culoarea mancarurilor si a vinurilor: combina vinurile albe cu carnuri albe si vinurile rosii cu carnea rosie. Cele mai multe vinuri rosii contin un element amarui, numit tanina, care se potriveste mai bine cu caruri mai grase, rosii (de porc, de vita).
Ultimele doua sfaturi
Acum ca te-ai familiarizat cu regulile de baza ale mancarurilor, iti mai dam o ultima regula: e ok sa mai experimentezi, din cand in cand, chiar cu gusturi care, teoretic, nu s-ar potrivi. Nu exista o regula batuta in cuie a vinurilor, asa ca nu trebuie sa-ti fie frica de experimente. De asemenea, iata ultimele doua sfaturi pe care ti le dam:
Potriveste vinul cu invitatii tai. Poate esti de parere ca un Riesling bun merge cu meniul tau compus din fructe de mare, dar, daca invitatii tai beau doar vin rosu, nu se vor bucura de alegerea ta. Asa ca fii atent la oamenii care vor bea vinul inainte sa-l alegi.
Combinatiile suprinzatoare pot fi bune. Asa cum unii bucatari combina un sos iute cu un desert dulce, uneori, daca incalci regulile, e posibil sa obtii rezultate delicioase. Nu trebuie sa-ti fie frica de experimente, mai ales atunci cand incepi sa devii un cunoscator al vinurilor.
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de postPrajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nucaReteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii