Este o planta erbacee aromatica, cu frunze mari si flori albe, cunoscuta inca din antichitate. Romanii o foloseau des si o numeau ache odorante (planta parfumata), ptr. ca telina contine un ulei special, aromatic.
(Articol realizat de Angel)
Cumparati radacini tari si mici fara scobituri adanci sau taieturi. Prezenta zonelor moi marcheaza un inceput de degradare.
Nu aruncati frunzele: tocati-le marunt si folositi-le la salate, mancaruri sau muraturi.
Contine vitaminele A, B1, B2, C si E, multe minerale (calciu, fosfor, iod, magneziu, fier) si hidrati de carbon. Are proprietati stimulative si diuretice (in special sucul), tonifica sistemul nervos si regleaza tensiunea arteriala. Se recomanda in diabet, afectiuni renale si reumatismale. Este si un bun aliat al siluetei. Sucul de telina se poate folosi si in uz extern, in comprese sau decoct impotriva plagilor, ulceratiilor sau degeraturilor.
Rolul ei in bucatarie este variat, de la salate si garnituri pana la supe si tocanite.
Iata si cateva retete cu telina:
Salata de telina cu mustar
Radeti o telina mica in taietei fini; presarati cu sare si lasati sa stea 30 min. amestecand din cand in cand. Puneti intr-o salatiera 2 linguri mustar, adaugati 4 linguri de ulei, turnati putin cate putin, si 2 linguri de otet (dupa gust). Adaugati telina si 4 linguri de maioneza si amestecati bine. Cand serviti adaugati sare si piper si zeama de la o lamaie.
Telina inabusita
Curatati 6 teline mici, taiati fiecare in jumatate pe lungime, apoi in jumatate pe latime. Puneti 25g de unt intr-o cratita si, cand s-a incalzit, adaugati un catel de usturoi zdrobit si lasati sa se inmoaie 30 de secunde. Adaugati telina si amestecati bine. Puneti 3 ramurele de cimbru si turnati 150 ml supa fierbinte de pui. Lasati sa dea in clocot, acoperiti si micsorati focul. Lasati sa fiarba 50 min., pana se inmoaie telina. Presarati deasupra parmezan sau cascaval ras si serviti cu paste fainoase.
Telina cu orez
Se iau 2 teline mari, se taie felii sau cuburi si se pun impreuna cu 1 ceapa mare tocata marunt si 1 lingura de unt, pe foc mic, sa se inmoaie. Cand telina s-a rumenit usor, se amesteca cu 250g orez spalat si fiert separat; se adauga sosul de rosii (cam un pahar de sos), sare si se da la cuptor 20 min. la foc potrivit.
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de postPrajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nucaReteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii