Zacusca - in 11 variante delicioase

Zacusca este o mancare de legume foarte populara in tara noastra, insa si in alte tari invecinate sau din Balcani. Principalele ingrediente sunt vinetele coapte, gogosarii (sau ardei rosii) copti si ceapa.

Zacusca - in 11 variante delicioase

Exista si variante in care se adauga rosii, ciuperci, morcovi etc. Sunt numeroase variante de zacusca, in functie de ingredientele folosite. In plus, este un lucru stiut faptul ca fiecare gospodina are o reteta proprie, acest fel de mancare fiind suficient de versatil incat sa satisfaca toate gusturile.

Pregatirea zacuscai aproape ca face parte din traditiile romanesti. Gatita de obicei in cantitati mari, pentru a umple camara cu provizii pentru iarna, actiunea de a prepara zacusca era un adevarat prilej de adunare pentru membrii familiei. Zacusca se consuma in special intinsa pe paine iar condimentele cele mai folosite sunt piperul si dafinul.

Cuvantul zacusca este de origine slava (закуска, zakuska), la origine avand intelesul de "gustare" sau "aperitiv". Radacina slava a cuvantului (кус, kus) inseamna gustos, delicios sau a musca.

Cateva dintre tipurile de zacusca, cu retete venite de la membrele Gustos.ro:

Insa mai sunt si alte retete mai mult sau mai putin “exotice” demne de luat in seama. Iata cateva dintre ele, cu tot cu retete:

1) Zacusca de ardei cu miere

Ingrediente: 5 kg ardei rosu, 4 linguri miere, 1 litru de ulei, 1 cescuta cu otet, 1 lingura mustar, sare (dupa gust)

Mod de preparare: Se coc ardeii si se curata de pielita si de seminte, insa nu se spala, nu se scurg de zeama. Se taie fasii ardeii copti. Intr-o cratita se pune uleiul si se incinge, apoi se adauga ardeii, otetul, mierea si sarea. Se fierb toate ingredientele, amestecindu-se, 40 de minute. Se ia oala/cratita de pe foc, se adauga mustarul, incalzit in prealabil. Se pune in borcane cu capac etans si se acopera cu paturi, prosoape, pana ce se racesc.

2) Zacusca cu morcovi si mere

Ingrediente: 1 kg de mere, 1 kg de vinete, 1 kg de morcovi, 1 kg de ceapa, 1 kg de gogosari, 1 kg de ardei gras, 1 kg de telina, 1 l de ulei, 800 g pasta de rosii, zahar, miere, sare, piper (dupa gust).

Mod de preparare: Morcovii si telina se spala si se dau prin razatoare, apoi calesc in 250 ml de ulei. Ceapa se toaca si se caleste in 250 ml de ulei, impreuna cu merele (curatate de coaja, de samburi si taiate cubulete). Ardeii si gogosarii, dupa ce au fost spalati, curatati si tocati, se calesc intr-un alt vas (in 250 ml de ulei). Vinetele se coc, se toaca si se combina cu ulei, la fel ca la salata. Dupa ce s-au racit legumele calite sau coapte, se pun toate intr-un vas mare, se adauga pasta de rosii (800 g) amestecata cu un pahar de apa. Apoi se omogenizeaza zacusca si se adauga 2 linguri de miere, doua de zahar, sare si restul de ulei. Amestecul obtinut se pune in cratite la cuptor, pana ce se ridica grasimea la suprafata. Zacusca se pune fierbinte in borcane.

3) Zacusca cu fasole

Ingrediente: 1 kg de fasole uscata boabe, 5 kg de gogosari, 2 kg de ceapa, 2 kg de rosii, 500 ml ulei, piper, dafin, sare, 5 aspirine (optional)

Mod de preparare: Gogosarii si ceapa tocate marunt se calesc in ulei, apoi se adauga rosiile decojite si taiate ceapa taiata cubulete mici, acestea se fierb 1-2 ore. Fasolea (inmuiata si fiarta separat) se adauga compozitiei. Se pun condimentele si aspirinele (optional). Apoi se mai fierb 30 de minute. Zacusca se adauga in borcane si acestea se sterilizeaza.

4) Zacusca de peste lipoveneasca

Ingrediente: 1,5 kg de peste, preferabil crap, somn sau salau, 3 kg de rosii, 3 kg de ardei kapia, 1,5 km de morcovi, 1,5 kg de ceapa, 750 ml de ulei, sare, piper, foi de dafin, 2-3 boabe de ienibahar, ardei iute, cimbru, busuioc.

Mod de preparare: Ardeii se coc si se curata, apoi se dau prin masina de tocat. Tot prin masina de tocat dati si morcovii si ceapa (insa separat). Rosiile se dau prin masina de facut bulion, se foloseste sucul de rosii. Pestele se fierbe putin, astfel incat sa fie usor de indepartat carnea de pe oase. Se indeparteaza oasele din carnea de peste si se da prin masina de tocat.

Intr-o oala mare sau un tuci din fonta se incinge uleiul, apoi se pun ceapa si morcovii sa se prajeasca putin. Dupa ce s-au prajit, aruncati putina apa deasupra ca sa le inabusiti, adaugati apoi sucul de rosii, pestele si ardeii tocati, cateva foi de dafin, 2-3 ardei iuti (dupa gust), sare, piper, cimbru, busuioc si ienibahar dupa gust. Se fierbe amestecul pana se ingroasa si se aduna uleiul la suprafata apoi il puneti la borcane cu un polonic avand grija sa aveti ulei pentru toate borcanele.

Va uram spor la gatit si pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosi de post

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Reteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise