Busuiocul (ocimum basilicum) a fost intotdeauna considerat o planta sacra. Tocmai de aceea, doar basileul avea dreptul sa o culeaga, asociind acestui gest, un ritual plin de mister. In India, de unde este originar, busuiocul a fost ridicat la rangul de "planta sacra" (tulsi), fiind cultivat numai in locuri special amenajate din jurul sanctuarelor. Secole la rand, busuiocul a ,,calatorit” in toata lumea, purtat fie de negustori, fie de emigranti. Acum mai bine de 4000 de ani, a ,,plecat” din India si s-a raspandit in intreaga Asie, apoi in Egipt. Pentru vechii greci, busuiocul era "regele plantelor". Pe taramul Angliei a ajuns abia in secolul XVI, in timp ce americanii s-au putut bucura de mireasma acestei plante mult mai tarziu.
Un articol scris de Zana B.
De la "iarba sacra" la "cea magica" nu a fost drum lung. Oamenii au inventat tot felul de obiceiuri legate de puterea pe care o da consumul sau simpla atingere a busuiocului. Dincolo de ritualuri si superstitii, busuiocul este utilizat si in ritualurile ortodoxe.
Superstitii si solutii
La inceputul primaverii, multi dintre bunicii nostri atarnau o crenguta de busuioc in tinda ca sa alunge "moleseala", astenia specifica acestui anotimp.
Se spune ca atunci cand preotul vine cu Botezul este asteptat indeosebi de fetele nemaritate, care cer o crenguta de busuioc preotului, pentru a o pune sub perna spre a-si visa ursitul.
Vechii greci credeau ca omul manios se va linisti daca va atinge aceasta planta. Mai mult, exista credinta ca cel care poarta aceasta planta va fi mereu indragostit.
Busuiocul in bucatarie
Dintre mirodenii, busuiocul este, fara indoiala, una dintre cele mai apreciate plante, in special in bucataria italiana si cea thailandeza. Aroma sa inconfundabila, amestec de cuisoare, menta si lamai, face ca busuiocul sa dea mancarurilor in care este adaugat un plus de savoare. Asa si-a inceput busuiocul ,,cariera” in supe, sosuri, salate, paste, preparate cu carne si legume.
Busuiocul si numeroasele sale arome
Originar din Asia, busuiocul este cultivat azi in aproape toate colturile lumii. Exista mai multe specii de busuioc, cele mai cunoscute fiind: "busuiocul dulce", cultivat in sud-estul Europei, in Egipt, Indonezia, Maroc si SUA, busuiocul"gratissimum" cultivat in estul Indiei si in vestul Africii, "tulsi" cultivat in Malaesia si "americanum"care, in ciuda numelui, este cultivat in Asia si Africa.
Aceasta "iarba regala" are numeroase soiuri: in afara de cel mai cunoscut busuioc, cel genovez, mai exista circa 150 de varietati. Iata cateva dintre acestea:
Busuiocul anason - are o aroma fina, potrivita pentru dulciuri, dar si pentru ceaiuri. In Vietnam, Thailanda si Persia exista numeroase preparate traditionale aromate cu acest busuioc.
Soiul dark opal - are frunze purpurii si flori roz. Are un gust mai aspru, mai amarui decat busuiocul tipic genovez si este foarte bun in ceaiul rece.
Busuiocul lamaie - are o aroma proaspata si picanta, potrivita pentru preparatele din peste, dar si pentru deserturi si salate in stil italian.
Soiul african blue - se distinge prin frunzele sale cu nervuri rosii. Are un gust usor camforat, potrivit pentru preparatele asiatice sau supe de pasare.
Busuiocul thailandez - este aproape nelipsit din bucataria Asiei de Sud. Gustul sau se afla undeva intre anason si lemn dulce.
Recoltare
Fie ca il culegeti din ghivece, fie din gradina, busuiocul va va multumi daca rupeti numai frunzele tinere. In felul acesta, planta traieste mai mult, iar frunzele vor creste ulterior si mai mari.
Nu uitati, proaspat, busuiocul este maestrul incontestabil al ierburilor aromate! Daca doriti ca busuiocul sa-si pastreze aroma, culegeti-l inainte de a inflori.
Depozitere
Busuiocul proaspat se infasoara in hartie umeda si se poate pastra la frigider 1 - 2 zile, in pungi pentru congelator umplute cu aer se pastreaza pana la o saptamana. Puteti sa-l uscati in locuri ferite de lumina directa a soarelui si sa-l pastrati in recipiente de sticla sau saculeti de panza. Busuiocul poate fi pastrat si in ulei de masline.
Busuiocul, tonic general
Busuiocul intareste sistemul imunitar, regleaza functiile glandelor endocrine si metabolismul celular, tonifiind intregul organism.
Pulberea de busuioc are actiune energizanta si antidepresiva, inlaturand efectele surmenajului si echilibrand starea psihica si emotionala.
Ceaiul de busuioc are efect calmant, antidepresiv, diuretic, expectorant si tonic – digestiv. Ceaiul de busuioc uscat este recomandat persoanelor ce sufera de migrene pe fond nervos, colici, gastrita si ulcer gastric, colita, bronsita, gripa sau probleme cardiovasculare.
Siropul de busuioc este recomandat persoanelor care sufera de boli gastrice, renale, cardiovasculare, de depresie, surmenaj sau anemie.
Tinctura de busuioc este recomandata in caz de depresie, migrena, imbatranire precoce, guturai, gastrita, colita si ulcer.
Ce contine busuiocul
Studiile de specialitate au aratat ca uleiul volatil de busuioc, are proprietati antiseptice, bactericide, antiinflamatorii si cicatrizante. Acest ulei contine:
Acidul cafeic sau cinarina - stimuleaza sistemul imunitar, are actiune anticancerigena si antiinflamatoare.
Cineola - imbunatateste circulatia sanguina, reduce inflamatiile si calmeaza durerea, fiind un bun remediu in cazul luxatiilor, echimozelor si al intinderilor musculare.
Acidul coumaric - puternic antioxidant ce reduce riscul aparitiei cancerului de stomac.
Alpha pinena - cu actiune antibacteriana.
Quercetina - actiuneaza ca un antioxidant si inhiba procesele inflamatorii.
Erutinul - cu proprietati antivirale, antimicrobiene, antiinflamatorii si antialergenice.
Tryptophanul – are efecte antidepresive si stimuleaza secretia de serotonina la nivel nervos central.
In final v-am pregatit si doua retete care pun in valoare gustul unic al busuiocului:
Rosii la cuptor cu feta si busuioc
Ingrediente:
8 rosii,
200 g branza feta,
sare,
piper,
1 lingura oregano,
2 linguri ulei de masline,
2 fire oregano
2 fire busuioc.
Preparare:
Rosiile se taie felii mai groase. Feta se taie cuburi mari si se repartizeaza intr-o forma de sufleu unsa. Deasupra se asaza feliile de rosii, se sareaza si pipereaza, se stropesc cu ulei de masline si se coc la cuptor 20 minute. Cand se scot, rosiile se orneaza cu frunze de oregano si busuioc. Se serveste alaturi de paine bagheta.
Paste bolognese cu rosii si busuioc
Ingrediente:
400 g rosii cherry,
1 morcov,
2 catei de usturoi,
2 cepe,
3 linguri ulei de masline,
400 g carne tocata,
1 lingura bulion,
150 ml supa de carne,
cimbru,
sare,
piper,
400 g paste,
busuioc tocat,
4 linguri ricotta.
Preparare:
Rosiile se taie in doua, morcovul cubulete. Se toaca ceapa si usturoiul si se calesc in ulei incins. Se adauga carnea si se prajeste 10 minute, amestecand, pana devine sfaramicioasa. Se adauga bulionul si se mai lasa putin pe foc. Se stinge cu supa de carne, apoi se pun rosiile si cimbrul tocat. Se lasa sa se inabuse timp de 20 minute. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Pastele fierte, se scurg si se amesteca cu sosul. Se asaza pe farfurii si se presara cu busuioc tocat, iar fiecare farfurie se orneaza cu o lingura de ricotta.
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de postPrajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nucaReteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii