Stiai ca sarea micsoreaza febra?

De-a lungul timpului, sarea a fost folosita ca agent de conservare a alimentelor, de aromare a mancarurilor, in prepararea lutului pentru ceramica, in diverse ritualuri religioase, dar si ca remediu pentru tratarea multor afectiuni. Ea a servit drept moneda in multe epoci istorice, si multe razboaie s-au declansat pornind tocmai de la cucerirea drumurilor si caravanelor sarii care traversau lumea de la un capat la altul. In China, pe la 2700 i.Hr. se cunosteau peste 40 de tipuri de sare. Existenta umana nu se poate imagina fara banala sare. Sarea poate fi un simbol al vietii, pentru ca multe din functiile fiziologice de baza ale organismului depind de echilibrul intre sare si lichidele din organism."Sarea are ceva sfant in ea, ea se gaseste atat in lacrimile noastre cat si in apa oceanelor",spunea Khalil Gibran.  

Stiai ca sarea micsoreaza febra?

Gustul sarii in istoria medicinei
Sarea este mentionata ca un ingredient de nelipsit in tratarea unor boli. Ea a fost pentru sute de ani remediu sigur in multe boli si afectiuni.O scurta calatorie in istoria medicinei ne dezvaluie folosirea sarii inca din cele mai vechi timpuri. De altfel, sarea este mentionata in vechi scrieri si manuscrise antice. Este pomenita si in Biblie de cateva ori.

Sarea in medicina egipteana veche
Sarea este mentionata ca un ingredient esential in medicina vechilor egipteni.Vechiul papirus care poarta denumirea descoperitorului sau-Smith-face referire la Imhotep-medic renumit-care recomanda sarea pentru dezinfectarea oricarei rani. Intr-un alt papirus vestit-Papirusul Ebers-alaturi de alte remedii medicale, sarea este recomandata ca un laxativ sigur.De asemenea, este data reteta unui unguient cu certe calitati antiinflamatoare si dezinfectante preparat din miere, sare de mare, grasime animala si anumite seminte. Sarea era folosita si pentru oprirea sangerarilor in cazul unor rani grave, dar si pentru spalaturi in perioade de epidemii.

Sarea in medicina greaca
Grecii din Antichitate cunosteau atat sarea de mare, cat si sarea gema si ei au fost primii care au observat ca starea generala de sanatate, mai ales digestia, poate fi influentata de consumul de sare. Hippocrate recomanda sarea ca expectorant in afectiunile pulmonare.Amestecul de apa, sare si otet era prescris in cazuri de greata si digestie dificila. Pentru tratarea splinei se recomanda sa se bea in fiecare dimineata, pe stomacul gol, un amestec obtinut din 2 parti lapte proaspat de vaca si 1 parte apa in care s-a dizolvat sare de mare. Pentru dezinfectarea ranilor se folosea apa sarata, iar pe ranile greu vindecabile se aplica un amestec de miere si sare. De asemenea, grecii stiau ca in caz de tulburari digestive este bine sa se bea apa sarata. Pentru cei cu afectiuni repetate respiratorii, medicii antici greci recomandau inhalatiile cu apa sarata.
Celebrul doctor grec Galen din Pergamon, a influentat cu cercetarile si observatiile sale medicale medicina pentru cel putin 1000 de ani dupa el.

Sarea in Lumea Araba
Opt sute de ani mai tarziu Dr.Avicenna cercetand sarea si rolul ei in mentinerea sanatatii, a descoperit prezenta iodului si a fierului, mai ales in sarea de mare. Dr. evreu Maimonides a aratat, la inceputul mileniului al-II-lea, ca numai painea framantata cu sare suficienta este sanatoasa.
In Evul Mediu s-au aplicat cu succes descoperirile antice despre sare. In aceasta perioada s-a pus pentru prima data problema cantitatii de sare din alimentatie si a faptului ca sarea poate deveni daunatoare, daca este consumata in cantitate prea mare.
Sarea gema sfaramata si incalzita era un bun remediu pentru calmarea durerilor, in vreme ce cataplasmele cu apa sarata erau folosite pentru scaderea febrei.
Medicul alchimist Paracelsus a observat ca anumiti facatori externi pot influenta starea de sanatate a corpului si recomanda baile cu sare pentru tratarea ranilor, dar si pentru cresterea sanatatii pielii si pentru intarirea organismului, in general.
Prin secolul al XVII-lea era renumita sarea de Transilvania si cea din Muntii Carpati, pe care medicii germani o recomandau mai ales celor bogati. Cu cat bolnavul era mai bogat,cu atat sarea era si mai scumpa.
In secolul al XIX-lea lista bolilor care erau tratate cu sare s-a marit. Sarea era recomandata in boli glandulare, dizenterie, sifilis, epilepsie, guta si viermi intestinali.
Intr-un tratat din 1860, se spune ca in Bavaria de Est, solutia de clorura de sodiu a fost utilizata ca o compresa impotriva inflamatiilor. In plus, inflamatiile ombilicului la nou-nascuti erau spalate cu apa cu sare.
Cele mai multe dintre retetele vechi pot fi folosite si astazi, multe au ramas insa doar simple elucubratii spre amuzamentul cititorilor.
In secolul al XX-lea s-a descoperit ca apa sarata are aproape aceleasi proprietati cu plasma sanguina. Acest lucru a condus la utilizarea de solutii de sare pentru perfuzii intravenoase.
In 1832, 2 medici englezi au folosit o perfuzie de clorura de sodiu cu succes impotriva holerei, pentru prima data. In zilele noastre, solutia izotona de clorura de sodiu are multe utilizari, printre care cea mai importanta, pentru situatii de urgenta: ca fluid de inlocuire. Apa sarata poate inlocui temporar cantitati mari de sange pierdut.
Calitatile antiseptice si bactericide ale sarii dentare (sare de mare), ajuta la indepartarea placii, care este o cauza a gingivitei si a cariilor. Sarea este tot mai utilizata ca suport pentru tratamentul bolilor de piele. Inflamatiile cronice ale pielii sunt azi tratate cu sare de baie de la Marea Moarta. Baile de sare sunt frecvent utilizate pentru tratarea psoriazisului, dermatitei atopice, artritei, eczemelor cronice.
Sarea de mare poate fi folosita ca aditiv in special in produsele pentru ingrijirea corpului (unguente, sampoane, geluri, sapunuri si lotiuni).

Sarea leac intern
In caz de intoxicatii digestive, de consum al unor alimente alterate sau prea grase, se bea o cantitate mai mare de apa in care s-a dizolvat sare. Aceasta va provoca starea de voma.
Amestecul de sare naturala si piper negru pus pe limba stopeaza starea de voma.

Sarea incalzita intr-un vas de cupru, pana cand acesta devine rosu, amestecata cu apa fierbinte, trateaza febra si tulburarile digestive.
Amestecul de sare naturala si praf de cimbru, luat cu apa calduta, calmeaza durerile de stomac.
Se combina parti egale de bicarbonat si sare, apoi amestecul se aplica pe muscaturile de insecte pentru a calma mancarimile si usturimea pielii.
Spalati locul muscat de insecte cu apa sarata, apoi aplicati untura amestecata cu sare.
Tulburarile gastrice sunt eliminate daca se bea dimineata si seara suc de lamaie in care s-a adaugat putina sare si putin ghimbir ras.
Cei care sunt raciti pot bea un pahar cu apa calda in care se toarna putin suc de lamaie si putina sare naturala.
Tusea uscata, tusea rebele, care nu cedeaza la alte tratamente dispare daca se tin sub limba cateva granule de sare grunjoasa.
Pentru a trata la copii si batrani absenta poftei de mancare, mancarea se va prepara cu sare naturala, neiodata, grunjoasa,cu sare de mare sau sare gema.
Sarea neiodata poate elimina carceii.
Sarea naturala neiodata, geme sau de mare poate fi daunatoare in cantitati mari pentru cei ce sufera de hipertensiune, boli cardiovasculare, ulcere gastrice, boli renale.

Sarea leac extern
Pentru calmarea durerilor reumatice se poate aplica pe locul afectat un saculet cu sare grunjoasa incalzita. La fel se trateaza durerile de cap provocate de raceala, sinuzita, gripa.
In colici renale, se aplica saculetul cu sare incalzita in zona salelor.
In laringite si bronsite se pune pe piept saculet cu sare incalzita.
Pentru dezinfectarea ranilor se fac spalaturi cu apa sarata si apoi se aplica pe locul afectat un amestec de miere cu sare.
Pe arsuri in care nu s-a format basica, se presara sare grunjoasa uscata.
Pentru desfundarea nasului, se trage pe nari, pe rand, apa calduta sarata.
Pentru ameliorarea durerilor de gat se face gargara cu apa sarata calduta, de mai multe ori pe zi.
Pentru revigorarea organismului, tratarea reumatismului, a infectiilor urinare, genitale, a cistitelor rebele si pentru ameliorarea oricarei afectiuni a pielii se fac bai cu apa sarata.
Interesante sunt lampile din sare naturala. Acestea purifica aerul, fiind indicate celor ce sufera de astm si alergii.

Informatii suplimentare

Sarea de mare nu este la fel de rafinata ca sarea de masa, si mai contine urme ale altor minerale, inclusiv fier, magneziu, calciu, potasiu, mangan, zinc si iod. Ea este considerata a fi mai gustoasa si mai sanatoasa decat sarea gema, de mina. Sarea de mare nu este la fel de" sarata", ca sarea de masa.
Acest articol ne este oferit de catre doamna Zana Busuioc

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosi de post

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Reteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise