Acest minunat si usor de preparat care seamana cu pizza italieneasca vine din insula Kimolos - o micuta insula greceasca din Cicladele de Vest (http://www.kimolos-island.com) care a facut parte din Ducatul Venetian al Cicladelor si de aici si influentele in gastronomie.
Daca vreti doar relaxare si plaja si linsite merita sa vizitati aceasta micuta insula si pe sora ei Milos de care a fost despartita de un cutremur in vremuri de demult.
Cateva secrete care trebuiesc respectate la prepararea Ladeniei: se lasa sa creasca aluatul cel putin 1/2 ora inainte de a-l prepara si baga la cuptor (acest preparat se vrea cu aluat pufos care va lua aromele din sucul de rosii si uleiul de masline care urmeaza sa fie pus pe deasupra), rosiile sa fie bine coapte dar nu soiuri apoase, folositi numai ulei de masline extravirgin de buna calitate.
Ingrediente:
Pentru aluat:
o ceasca cu apa calduta, 1/2 lingura zahar, 1/2 ceasca ulei de masline, 1 pachet de drojdie de 25 gr., 3 1/2 cesti de faina de buna calitate, 1 ceasca gris, un picut de lapte, un varf de cutit sare
Pentru umplutura: 2 cepe rosii +2 albe taiate ineluse,,4 rosii medii, taiate rotund, sare si piper dupa gust, 2 linguri oregano, 250 gr. branza Kefalograviera rasa
Mod de preparare:
Intr-o farfurie se pun drojdia, putina apa si lapte si zaharul si se lasa cateva minute sa se faca maiaua. Apoi aceasta se rastoarna in castronul in care in prealabil am pus faina, grisul, uleiul de masline si sarea. Se adauga apa treptat si se framanta, adaugand cate putin pana ce aluatul nu se mai lipeste de maini si face bolboroace deasupra (mainile trebuiesc pudrate cu faina). Se unge cu ulei de masline tava de copt se intinde aluatul in ea cu marginile rasfrante si se lasa la loc caldut sa creasca cam 1/2 ora. Dupa aceasta se stropeste din nou cu ulei se pune un pat de branza rasa, un pat de ceapa urmat de unul de rosii, se presara oregano iar la sfarsit iar putina branza rasa, se condimenteaza cu sare si piper proaspat macinat si se da la cuptorul bine incins. Va sta la copt aproximativ 35-40 minute sau pana observati ca aluatul s-a maronit (nu s-a ars). Se serveste calda dar este mai buna a doua zi doar putin incalzita si stropita un pic cu ulei aromat de masline. Alaturi, bineinteles, o cana de iaurt de oaie.
Kali Orexi! Pofta Buna!
Pana saptamana viitoare va astept cu alte retete grecesti si nu numai pe http://papagheorghiu.blogspot.com si pe www.papagheorghiu.ro.
O reteta simpla si gustoasa de chiftelute aperitiv, perfecte pentru orice ocazie speciala sau o simpla petrecere in familie....
Chiftelute aperitiv - reteta simpla si gustoasa pentru orice ocazieCeapa verde o curatam, o taiem rondele, ceapa uscata o curatam si o tocam marunt.
Ciorba de fasole cu rasol si costita afumataRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii