Vreau sa va spun o poveste simpatica despre o reteta din cartea Bucatarul se dezbraca… de secrete. Spre sfârsitul unei retete de prajitura cu fructe, am adaugat: „Pun pariu ca aveti o multime de idei — încercati-le.“ Am primit recent o scrisoare de la o doamna în vârsta, care îmi scria ca încercase sa fie mai creativa, dar rezultatul nu avusese un gust prea bun. S-a dovedit ca pusese niste chipsuri cu boia iute în blatul prajiturii cu fructe. Asta chiar m-a facut sa râd, desi e interesant de stiut ca exista în lume persoane cu un pronuntat spirit de aventura.
Budinca de ciocolata cu o portocala întreaga
Iata o budinca ce va ofera o minunata surpriza în mijlocul ei, când o portionati. Coaja portocalei va fi ca o marmelada, iar aroma ei puternica se va potrivi cu dulceata ciocolatei.
6-8 PORTII
85 g unt • 55 g ciocolata neagra • 170 g faina cu praf de copt • 55 g cacao pudra • 170 g zahar pudra • 2 oua • 2 linguri de lapte
PENTRU UMPLUTURA
1 portocala, de preferinta cu coaja subtire • 85 g unt • 85 g zahar pudra
Mai întâi, dati în clocot niste apa într-o cratita (deasupra careia, mai târziu, veti gati la abur budinca), apoi puneti portocala întreaga în apa, ca sa fiarba la foc mare timp de cel putin 10 minute, cu capacul pus. În timp ce fierbe portocala, ungeti cu grasime un vas termorezistent adânc si rotund, de capa citate 1,3 l, în care veti gati budinca. Separat, într-un castron pus deasupra unei alte cratite cu apa care fierbe, topiti untul si ciocolata. Iar pentru compozitia de budinca, luati un alt castron, potrivit pentru mixer, si puneti în el faina si pudra de cacao, adaugând untul si ciocolata (ambele topite), apoi zaharul, ouale si laptele, dupa care mixati bine toate ingredientele. Turnati cam doua treimi din aceasta compozitie în vasul pregatit pentru budinca, facând o adâncitura în centru.
Între timp, portocala trebuie sa fi fiert cam 10 minute, iar coaja ei probabil ca a devenit apetisanta si moale. Scoateti-o cu grija din apa. Întepati-i coaja peste tot cu o furculita (eventual, cu una pentru gratar) si asezati-o în adâncitura facuta în centrul compozitiei de budinca. Optional, puteti sa sectionati portocala în mai multe bucati (cu grija, pentru ca e înca fierbinte), sa scoateti sâmburii sau sa îndepartati fibrele atoase din mijloc, dupa care s-o adunati la loc (asa e mai usor de servit) — desi eu nu ma obosesc sa fac asta de obicei.
Pentru a finaliza umplutura, taiati untul cubulete si puneti-l împreuna cu zaharul, tot în adâncitura, în jurul portocalei, apoi acoperiti ingredientele cu amestecul de budinca ramas (cu ultima treime). Peste marginile vasului întindeti o hârtie pergament, apoi o folie de aluminiu. Asezati vasul cu budinca deasupra cratitei cu apa în clocot (ar trebui ca nivelul apei sa ajunga pâna la jumatatea vasului cu budinca). Gatiti budinca la abur timp de 2 ore. Nu uitati sa verificati din când în când, pentru a vedea daca mai trebuie sa adaugati apa în cratita. Rasturnati budinca pe un platou si serviti-o cu o crema dulce din lapte si ou sau cu frisca.
În cele din urma… esti ceea ce manânci.
Incanta-ti familia si oaspetii cu un cozonac pufos si delicios, pregatit dupa o rețeta tradiționala! Acest cozonac cu nuca,...
Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionalaO reteta adaptata nevoilor medicale a familiiei, dar la fel de delicioasa ca un drob de miel, un drob usor si parfumat
Drob de puiDescopera cum sa vopsesti oua natural in foi de ceapa folosind metoda traditionala, fara chimicale. Urmeaza pasii simpli...
Oua vopsite natural in foi de ceapa - metoda traditionala explicata pas cu pasRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii